15-minútové chrumkavé šaláty
Letný šalát má byť chrumkavý, ma nasýtiť a možno aj prekvapiť svojou originalitou. Tieto recepty ju určite majú a ich prípravu stihnete do štvrťhodinky.
Cícerovo-paradajkový šalát s grilovaným avokádom
Na grilovanom chlebe sa tento šalát zmení na luxusný variant klasického avokádového toastu.
Čas prípravy:
15 min
Prísady pre 2 osoby:
1 plechovka cíceru
3 PL slnečnicového oleja
8 ČL pasty tahini
1 PL omáčky hoisin
2 avokáda
200 g kokteilových paradajok
1/2 šalátovej uhorky
čerstvá mäta
1/2 citróna
soľ
čierne korenie
Príprava:
Cícer necháme odkvapkať a restujeme 3 minúty na 1 PL slnečnicového oleja. Pokvapkáme omáčkou hoisin a opekáme ďalšie 2 minúty.
Cícer preložíme do misky. Avokáda prekrojíme na polovice a odkôstkujeme, osolíme a okoreníme a dužinou nadol položíme na 5 minút na panvicu, kým nie je ich povrch jemne chrumkavý.
Mätu nasekáme nadrobno, uhorku nakrájame na kocky a paradajky na štvrtiny. Všetko zmiešame, osolíme a okoreníme a dochutíme trochou citrónovej šťavy.
Zmesou naplníme polovice avokád a ozdobíme pastou tahini a mätou.
Kalerábovo-jablkový šalát s kozím syrom a brusnicami
Kaleráb je novým miláčikom spomedzi letných druhov zeleniny. Trochu prekvapujúco sa hodí do jedál pripravovaných za studena.
Čas prípravy:
15 min
Prísady pre 4 osoby:
3 PL slnečnicového oleja
2 PL vlašských orechov
2 PL brusníc
2 PL agátového medu
2 PL balzamikového octu
1 kaleráb
1 zelené jablko
60 g kozieho syra
hrsť rukoly
1 PL stredne pikantnej horčice
soľ
čierne korenie
Príprava:
Na dressing dáme do misky slnečnicový olej, agátový med, balzamikový ocot, horčicu, soľ a korenie a dobre premiešame metličkou na sneh.
Rukolu umyjeme. Jablko a kaleráb umyjeme a nakrájame na kocky. Zmiešame s dressingom.
Vlašské orechy nasekáme, kozí syr rozmelíme prstami a rozložíme na šalát. Na záver ozdobíme brusnicami.