Veľkonočné sladkosti: recept na tortu a cupcake
Sladká veľkonočná maškrta: Jahodová torta
Prísady na formu s priemerom 26 cm:
Na krehké cesto budete potrebovať:
- 100 g studeného masla
- 40 g trstinového cukru
- 150 g špaldovej múky, typ 630
- štipku soli
- nastrúhanú kôru z ½ nestriekaného citróna
Na piškótové cesto:
- 5 vaječných bielkov
- 5 žĺtkov
- štipku soli
- 100 g trstinového cukru
- 4 PL neutrálneho rastlinného oleja
- 100 g špaldovej múky, typ 630
- 50 g mletých mandlí
- 1 ČL kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom
- 15 g mandľových vločiek
- 1 ČL trstinového cukru
Na plnku:
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 1 balenie vanilkového cukru
- 150 g preosiateho práškového cukru
- 200 g krémového smotanového čerstvého syru
- 300 g jahôd
- trocha masla na vymastenie formy
- trocha preosiateho práškového cukru
Príprava:
Dno okrúhlej formy vystelieme papierom na pečenie, papier pritlačíme aj po okrajoch formy. Prečnievajúci papier odstrihneme. Papier vymastíme a zľahka posypeme múkou. Na prípravu krehkého cesta zmiešame všetky prísady a ručne ich vymiesime na hladké cesto. Následne ho rovnomerne vtlačíme do formy. Cesto popicháme vidličkou, formu prikryjeme a necháme odstáť v chladničke alebo v mrazničke, kým cesto nestuhne. Medzitým predhrejeme rúru na 175°C (teplovzdušnú rúru). Cesto pečieme približne 20 minút v strede rúry dozlatista.
Kým sa nám upečie cesto, vyšľaháme si do tuha bielky. Pridáme do nich cukor a šľaháme, kým sa zmes krásne neleskne. Potom do zmesi postupne vmiešame žĺtka a postupne pridávame po troške olej. Zmiešame múku, mleté mandle a prášok do pečiva a jemne vmiešame do cesta. Zmes následne nalejeme na cesto do formy, povrch uhladíme a posypeme mandľovými vločkami a zvyškom cukru. Pečieme v strede rúry dozlatista po dobu 35 minút. Tortu potom necháme vychladnúť na mriežke a opatrne ju vyberieme z papiera.
Tortu dvakrát priečne prerežeme. Spodnú časť opatrne položíme na tortový podnos. Vyšľaháme si dotuha šľahačku. V mištičke si zmiešame vanilkový a práškový cukor, premiešame s čerstvým krémovým syrom, do zmesi pridáme šľahačku a zmes vymiešame na tuhú sladkú šľahačku. Polovicu krému natrieme na tortový základ. Poukladáme naň polky jahôd. Opatrne na ozdobenú vrstvu položíme ďalší plát torty. Plát tiež natrieme pripraveným krémom a poukladáme naň jahody. Nakoniec položíme na tortu posledný, vrchný plát. Tortu poprášime práškovým cukrom a dozdobíme ružami. Dokonalá sladká bodka za veľkonočnou hostinou.
Veľká noc v malom: Mini-cupcaky s citrónovým krémom
Prísady na 12 ks:
Na cesto:
- 100 g masla
- 100 ml mlieka
- 3 vajíčka
- 150 g svetlého trstinového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru Bourbon
- 150 g špaldovej múky, typ 630
- 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 60 g pomletých mandlí
- 50 g nasekaných mandlí
- 1 štipku morskej soli
- šťavu a nastrúhanú kôru z 2 nestriekaných citrónov
Na krém:
- šťavu a nastrúhanú kôru z 2 nestriekaných citrónov
- 100 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového cukru Borboun
- 200 g krémového smotanového čerstvého syru
Na ozdobu:
- 30 g tekutého medu
- 50 g mandľových lupienkov
- plech na mini-cupcaky
- 12 malých papierových košíkov
Príprava:
Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160°C . V hrnci roztopíme maslo. Pridáme mlieko, krátko premiešame a hrniec odstavíme.
Vyšľaháme vajíčka s vanilkovým cukrom. Múku zmiešanú s kypriacim práškom najprv preosejeme a potom do zmesi pridáme pomleté a nasekané mandle, soľ a všetko spolu dobre premiešame. Suché prísady nasypeme do vaječnej zmesi, pridáme vymiešané maslo s mliekom a citrónovú šťavu spolu s citrónovou kôrou a všetko dôkladne premiešame.
Papierové formičky vložíme do výliskov v plechu a do 2/3 ich naplníme pripraveným cestom. Cupcaky pečieme v horúcej rúre 12-15 minút, pričom po približne 12 minútach skúsime špajdľou, či sú koláčiky upečené. Hotové mini-cupcaky necháme vychladnúť na mriežke.
Na ozdobný krém vyšľaháme v robote všetky ingrediencie, až kým nám nevznikne krém. Na teflónovej panvici opečieme bez oleja mandle. Vychladnuté mini-cupcaky natrieme krémom, pokvapkáme medom a dozdobíme mandľovými vločkami.
Veľa zábavy pri pečení. A veselú Veľkú noc!