Vianoce bez vajíčka: Tri recepty na vegánske sušienky
Vegánske sušienky – na čo dbať pri pečení?
Pri príprave vegánskych sušienok je dôležité držať sa niekoľkých pravidiel, no najmä: vajíčka sa do sušienok nepridávajú. Dajú sa nahradiť napríklad mandľovou pastou. Ak do pečenia ide aj čokoláda, vopred sa uistite, či je vegánska. Vegánske sú zvyčajne čokolády s vyšším obsahom kakaa. Šľahačku možno nahradiť napríklad ovseným krémom na varenie. Namiesto bežne používaného masla si zaobstarajte vegánske.
Vegánske vanilkové rožky
Patríte medzi ľudí, pre ktorých sú v rámci vianočného pečiva najlepšie práve vanilkové rožky? Pravdepodobne vám napadla otázka, či milovníkom typicky vianočných rožtekov chutia aj tie vegánske. Vegánska forma stravovania rozhodne nezatracuje nebeskú vôňu vanilky a ani cukor! Stavte sa, že vegánske vanilkové rožky s vegánskym maslom budú minimálne tak chutné ako tie z detských čias.
Suroviny
- 200g pšeničnej múky T 405 (napr. zn. dmBio)
- 2 balenia vanilkového cukru Bourbon (napr. zn. dmBio)
- 100g práškového cukru do cesta a 20 mg na vyvaľkanie rožkov
- 100g nastrúhaných liekových orechov
- 100g vegánskeho masla
Postup
Z chladničky si vyberieme vegánske maslo a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Rúru predhrejeme na 180°C, zvolíme si program vrchný a spodný ohrev. V miske si zmiešame múku, nastrúhané lieskové orechy, jedno balenie vanilkového cukru a práškový cukor. Pridáme vegánske maslo a zo všetkých ingrediencií vymiešame cesto. Z cesta vytvarujeme vanilkové polmesiačiky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.Tip: Keď budeme tvarovať polmesiačiky, odčleňme si trošku cesta, rozvaľkajme ho a vytvarujme do croissantu. Prípadne, na pečenie rožtekov existujú aj špeciálne plechy na rožteky, pomocou ktorých sa dajú rožteky vytvarovať do tip-top tvaru! Vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Akonáhle sú polmesiačiky jemne zlatohnedé, vyberieme ich z rúry a ešte teplé ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Akonáhle vegánske vanilkové rožteky vychladnú, maškrtným jazýčkom už v ceste nič nestojí!
Vegánske vianočné cantuccini
Ako druhú maškrtu v poradí si pripravíme mandľové sušienky cantuccini bez vajec. Skvelé mandľové koláčiky majú pôvod v Taliansku, kde ich však nepovažujú za vyslovene vianočné. Aby sa koláčiky obliekli do vianočného šatu, našu verziu z kakaa a mandlí doladíme kandizovanou pomarančovou kôrou a datľami. Vianočné cantuccini budeme piecť tak, aby zostali krásne a mäkučké. Namiesto vajec použijeme lahodnú mandľovú pastu, ktorá sa dokonale hodí k nasekaným mandliam v sušienkach. Na doladenie konzistencie cesta pridáme do zmesi vegánske maslo.
Suroviny
- 225g špaldovej múky, Typ 630 (napr. dmBio)
- mandľová pasta (napr. zn. dmBio)
- 30g kakaa (napr. zn. dmBio)
- 120g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
- 75g vegánskeho masla
- 75g mandlí (napr. zn. dmBio)
- 15g kandizovanej pomarančovej kôry
- Voliteľné: datle (napr. zn. dmBio), na polevu jemná horká čokoláda s obsahom kakaa 70% (napr. zn. dmBio)
Postup
Z chladničky vyberieme vegánske maslo a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Rúru predhrejeme na 180°C, s programom vrchného a spodného ohrevu. V miske zmiešame špaldovú múku s kakaom a trstinovým cukrom. Pridáme deväť lyžíc mandľovej pasty, vegánske maslo a jemne premiešame. Mandle oblanšírujeme, nasekáme na malé kúsky a spolu s kandizovanou pomarančovou kôrou vmiešame do cesta. Cesto spracujeme dôkladne, pričom je s ním nutné robiť pomerne rýchlo a vytvoríme si z neho dva pásy s priemerom približne 2 cm. Pásy cesta následne uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20-25 minút. Akonáhle je cesto dostatočne tuhé, plech z rúry vyberieme a pásy cesta nakrájame na cca 1cm široké cantuccini. Voliteľné: Vychladnuté mandľové sušienky môžeme namáčať do čokolády. Pripravíme si vodný kúpeľ, nad ktorým rozpustíme horkú čokoládu a budeme do nej ponárať sušienky, avšak vždy len do polovice. Potom už sušienky len necháme vychladnúť a rovno ich vložíme do pripravenej sušienkovej dózy, aby nám nestvrdli!
Vegánske florentínky
Umenie skvelej chuti florentínskych sušienok spočíva v skaramelizovanom cukre v lahodnom spojení s vegánskou alternatívou šľahačky – v našom recepte na tieto maškrtky sme použili ovsenú šľahačku. A ešte jedna malá obmena – na vrch sušienok nebudeme ukladať čerešne, my im dodáme pravý zimný nádych – vianočné brusnice.
Suroviny
- 60g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
- 200ml ovseného krému na varenie
- 50g vegánskeho masla
- 200g mandľových lupienkov alebo kúskov mandlí
- 50g brusníc (napr. zn. dmBio)
- Jemná horká čokoláda s obsahom kakaa 70% na namáčanie (napr. zn. dmBio)
Postup
Rúru si predhrejeme na 180°C s programom vrchného a spodného ohrevu.Trstinový cukor zohrievame v hrnci, až kým neskaramelizuje. Opatrne pridáme ovsený krém a vegánske maslo. Potom primiešame mandľové lupienky a nadrobno nasekané brusnice. Zo zmesi vytvarujeme malé oblé kopčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tip: Ak by sme chceli dosiahnuť skutočne dokonalý tvar sušienok, môžeme ich piecť v muffinovej forme, všetky budú potom krásne rovnako veľké. Plech potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Keď sú naše vegánske sušienky sfarbené do zlatohneda, plech z rúry vyberieme. Florentínky potom necháme vychladnúť a následne ich namáčame do čokolády. Na namáčanie je najlepšie pripraviť si vodný kúpeľ, nad ktorým si rozpustíme čokoládu a do nej potom florentínky až po spodok máčame. Predtým, ako sušienky uskladníme v dóze alebo ich vystavíme na obdiv na podnose, ich necháme dôkladne vychladnúť na mriežke.
Dúfame, že sme sa vám trafili do chute a ktovie, možno ste práve objavili svoj nový obľúbený recept na sušienky.