Ako zabojovať proti jarnej únave: vďaka týmto tipom sa nabijete energiou a budete sa cítiť skvele
Pohyb a svetlo pre viac energie a tiež pomocná ruka z bylinkovej kuchyne – presne takto sa nám všetkým podarí nepodľahnúť na jar únave.
1. Cvičenie a pohyb
Prvým krokom proti jarnej únave je pohyb. Posilňuje cievy a zvyšuje krvný tlak. Energeticky sa najlepšie dobijete vytrvalostným cvičením: dlhými prechádzkami na čerstvom vzduchu alebo miernym behom. Všetko, čo rozhýbe naše telo, je dobré a pôsobí proti únave. Čím menej sa totiž hýbeme, tým viac pociťujeme únavu.
2. Viac svetla rovná sa viac energie
Vzhľadom na zmenu svetelných podmienok na jar sa telo musí prispôsobiť zmenám: počas zimy sa nám dostávalo menej svetla, čo viedlo k zvýšeniu hladiny melatonínu (hormón spánku) a naopak k zníženiu hladiny serotonínu (hormón šťastia, ktorý je zodpovedný za aktiváciu organizmu). Do času, kým sa na jar produkcia serotonínu opäť nezvýši, melatonín v našom organizme dominuje a my sa cítime unavení a apatickí. Dobrou správou však je, že obdobie tmy sa na jar končí a my máme opäť šancu užiť si viac denného svetla. Ak je to možné, mali by sme 20 minút denne stráviť vonku na jasnom dennom svetle. Tým sa naše vnútorné hodinky opäť dostanú do rovnováhy, pretože sa nám opäť správne nastaví náš denno-nočný rytmus tela a preukázateľne sa nám zvýši aj kvalita spánku.
3. Bylinky teraz padnú naozaj vhod
Tajný, avšak skvelý tip, ako zatočiť s únavou, je púpava. Považuje sa za významnú liečivú rastlinu a v prírode sa vyskytuje v hojnom počte. Padne nám vhod, že práve v tomto období môžeme zužitkovať jej skvelé liečivé vlastnosti. Horké látky v listoch stimulujú metabolizmus a pomáhajú telu zbaviť sa toxínov a záťaže, ktoré nám nadelila zima. Detoxikácia organizmu prebieha najmä v pečeni a črevách. Púpava podporuje funkciu orgánov a obsahuje mnoho telu prospešných látok: je bohatá na vitamín A – čo je dôležitý antioxidant a vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Okrem toho tiež obsahuje karotenoidy, flavonoidy, vápnik, inulín a minerálne látky. A to je dôvod, prečo by sme ho mali piť alebo konzumovať. Jedlé sú v podstate všetky časti púpavy. Kvety nám dokonca môžu spestriť aj čerstvý jarný šalát. K chutnej púpave sa mimoriadne dobre hodí napríklad tekvicový olej. Listy je najlepšie zaliať horúcou vodou a nechať 10 minút vylúhovať. Pre korene platí to isté, dajú sa vysušiť, zaliať vodou a vypiť. Naša pečeň sa nám za to jednoznačne poďakuje a jarná únava bude zažehnaná.