Chcete sa stať vegánom? Toto by ste mali vedieť
Toto robí s telom vegánska strava
Či už diéta vegánska, vegetariánska alebo mäsová – žiadny z týchto štýlov stravovania nie je sám o sebe zdravý alebo nezdravý. Kto ako vegán jedáva len toasty s margarínom alebo vegánskymi gumenými medvedíkmi, bude rovnako nedostatočne zásobený dôležitými živinami ako niekto, ktorý sa živí len klobásou. Pre tých, ktorí sa chcú dať na vegánsku stravu preto platí, že správne množstvo zeleniny, ovocia, strukovín a orechov či semiačok zaisťuje zdravý základ.
Kedy presne je vegánska strava zdravá, sa skúmalo pomerne málo. Keďže vegáni zvyčajne venujú väčšiu pozornosť svojmu zdraviu (menej fajčia, konzumujú menej alkoholu a viac cvičia), nemusia si „kompenzovať“ škodlivé vplyvy.
Vegáni majú často nižší krvný tlak a hladinu cholesterolu, nižšie riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a nižšie BMI.
Navyše, vegáni sú zvyčajne lepšie zásobení betakaroténom, vitamínom C a kyselinou listovou, ako bežný konzument. Aby sa však zabezpečilo, že telu nebudú chýbať iné živiny, vegáni by si mali starostlivo zostaviť svoj jedálny lístok.
Vegáni by mali dávať pozor
Niektoré živiny sa zriedkavo nachádzajú v rastlinných zdrojoch alebo ich telo nevstrebáva tak dobre, ako zo živočíšnych zdrojov. Na tieto živiny by si mali dávať pozor najmä tí, ktorí sa chcú stravovať vegánsky dlhodobo.
• Vitamín B12: Živiny sa v dostatočnom množstve nachádzajú iba v živočíšnych zdrojoch. Vlastné zásoby organizmu zvyčajne vydržia niekoľko rokov, a preto sa ich nedostatok často prejaví až neskôr.
• Proteíny: Existuje množstvo zdrojov vegánskych proteínov: medzi iným strukovín, orechov, celozrnných obilnín, olejnatých semien, zemiakov, sójových produktov, quinoy, amarantu a olejnatých semien. Netreba sa teda báť, že ich je málo, ale musíte jesť vyvážene.
• Omega-3 mastné kyseliny: Repkový, orechový a ľanový olej môžu telu poskytnúť dostatočné množstvo omega-3 mastnej kyseliny ALA. EPA a DHA sa však nachádzajú len v morských rybách s vysokým obsahom tuku, ktoré si ich zase hromadia vo svojom mäse z konzumácie rias.
• Vitamín B2: Rastlinné alternatívy mlieka a mliečnych výrobkov sú olejnaté semená, orechy, strukoviny, brokolica, kel a celé zrná.
• Vápnik: Zdroje živín vo vegánskej strave sú brokolica, kel, rukola, lieskové oriešky a para orechy, strukoviny a mäsové náhrady vyrobené zo sóje a tofu.
• Železo: Namiesto mäsa vegáni uprednostňujú šošovicu, cícer, fazuľu, mandle, celozrnné výrobky, amarant, quinou a špenát. Telo dokáže lepšie absorbovať železo z rastlín, ak sa súčasne konzumujú potraviny bohaté na vitamín C. Káva a čierny čaj na druhej strane inhibujú vstrebávanie železa.
Zdravý vegánsky život: tipy a recepty pre začiatočníkov
Výživové rady sú obzvlášť užitočné pre začínajúcich vegánov. Pretože vyškolení odborníci vedia najlepšie posúdiť, ktoré živiny z čisto rastlinných zdrojov sú dostatočné, a kde majú zmysel doplnky stravy z iných zdrojov. Vegánska strava pre dojčatá, deti, tehotné ženy a dojčiace ženy je trochu kontroverzná, existuje málo odborných štúdií, ktoré by sa zaoberali jej dopadmi.
Pre tých, ktorí sa chcú dať na vegánsku stravu je tiež dôležité mať oči otvorené, pokiaľ ide o polotovary a náhradné produkty. Často majú dlhý zoznam ingrediencií a vysoký obsah cukru, soli alebo tuku. V zásade sú zdravšou voľbou čerstvé, málo spracované produkty.
Mimochodom: výživové trendy ako keto diéta alebo low carb sa dajú implementovať aj vo vegánskej verzii. Tie však môžu telu spôsobiť (rovnako ako nevegánska verzia) nedostatok živín, a preto sú z dlhodobého hľadiska nezdravé.
„Veganuary“ recept na dokonalé cestoviny plné farby od foodblogerky Biancy Zapatka
cca. 15 minút, 4 porcie
Ingrediencie
• 1 polievková lyžica dm Bio extra panenského olivového oleja
• 1 cibuľa nakrájaná na kocky
• 3 strúčiky cesnaku, nasekané
• 1 malá cuketa, nakrájaná na kocky
• 250 g dm Bio celozrnných špaldových kolienok
• 500 g kúskov paradajok dm Bio natural
• 350 ml zeleninového vývaru dm Bio
• 2 lyžice paradajkového pretlaku dm Bio
• 1,5 lyžičky dm Bio talianskych bylín
• 50 g dm Bio Kalamata olív bez kôstok
• 2 čajové lyžičky organického agávového sirupu
• 1 čajová lyžička dm Bio čierneho korenia, čerstvo pomletého
• dm Bio bylinná soľ
Na prípravu
• 200 g cherry paradajok
• dm Bio vegánska posýpka na cestoviny Pasta Toping
• Čerstvá bazalka
Príprava
V hrnci rozohrejete olej. Pridajte cibuľu a restujte 2-3 minúty. Potom pridajte cesnak, cuketu a varte 2 minúty.
Pridajte všetky ostatné ingrediencie (okrem prílohy, soli a korenia). Cestoviny varte za občasného miešania, kým nie sú „al dente“.
Potom dochuťte soľou a korením.
Podávajte cestoviny s čerstvými chrumkavými cherry paradajkami, posýpkou, bazalkou alebo inou posýpkou podľa vlastného výberu.
Tip: Keďže zeleninový vývar a olivy sú už slané, cestoviny si dosoľte až úplne na záver.