Chlorella a iné: prečo by sme mali konzumovať viac rias
V Ázii sú morské riasy neoddeliteľnou súčasťou stravy. U nás je to úplne inak. Ale všetko nasvedčuje tomu, že sa to zmení: spirulina, chlorella a spol. sa začínajú presadzovať ako superpotraviny. Prečo teraz konzumujeme riasy a tri tipy, ako môžeme „morskú zeleninu“ veľmi jednoducho zaradiť do svojho jedálnička.
Z približne 10 000 známych druhov rias je pre človeka jedlých približne 145 druhov. Riasy sú neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne - v Japonsku napríklad tvoria až pätinu dennej spotreby. Štúdia tiež ukázala, že riasy boli súčasťou stravy v Európe v období neolitu. V súčasnosti sa tieto všestranné vodné rastliny v našej časti sveta konzumujú len zriedkavo. To sa však mení: riasy sa považujú za hypovanú superpotravinu. Pozrime sa teda na to, ako vznikol trend konzumácie rias.
Nakoľko je konzumácia rias udržateľná?
Rastlinná strava je všeobecne udržateľnejšia, aj riasy ako zložka rastlinná majú prednosť pred živočíšnymi produktmi, pokiaľ ide o klimatický aspekt. V porovnaní s poľnohospodársky pestovanými plodinami majú aj ďalšie výhody: riasy rastú rýchlejšie a potrebujú menej živín ako bežné plodiny. Aby prosperovali, potrebujú (takmer) len slnečné svetlo a vodu. Kultúry rias preto nie sú závislé od úrodnej pôdy. Môžu sa pestovať aj v mestách, čo predstavuje obrovský potenciál pre globálnu produkciu potravín. A čo je najlepšie, prostredníctvom fotosyntézy premieňajú CO₂ na kyslík.
Tip: Prečítajte si náš článok o tom, ako byť vegánom.
Určité zvláštnosti majú aj mikroriasy: Na rozdiel od makrorias (známych aj ako morské riasy) sú mikroriasy mikroskopicky malé rastliny, ktoré sa skladajú z jednej bunky. Pestovanie mikrorias je preto mimoriadne efektívne, pretože riasová biomasa sa dá plne využiť. Na rozdiel od svojich suchozemských príbuzných - rastlín, kde sa okrem plodov nachádzajú aj stonky, korene a listy. Tie sa často hromadia ako zvyškový materiál.
Ako zdravé je konzumovať riasy, ako sú spirulina a chlorella?
Vďaka bohatej zmesi vitamínov, minerálov a stopových prvkov sú riasy dôležitým zdrojom živín. Jedlé riasy môžu slúžiť ako zdroj vápnika, horčíka, železa, zinku, selénu a jódu. Niektoré druhy rias sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny (napr. omega-3 mastné kyseliny).
Táto „morská zelenina“ má nízky obsah kalórií a je bohatá na vlákninu a kvalitné proteíny. Obsah bielkovín je porovnateľný so sójou a vyšší ako u vajec. Často sa pri propagovaní zdravosti rias vyzdvihuje aj obsah vitamínu B12, pretože riasy sú tým pádom ideálnou stravou pre vegánov. Väčšina druhov rias - vrátane spiruliny - však nie je pre človeka využiteľná. Výnimkou sú riasy chlorella.
Obsah živín v riasach sa môže značne líšiť a závisí od mnohých faktorov. Svoju úlohu zohráva kvalita vody, čas zberu a proces sušenia. Na kvalitu môžu vplývať aj sezónne a klimatické výkyvy. Okrem toho mnohé zdravotné tvrdenia nie sú vedecky podložené. Pozitívne účinky rias dokazujú aj štúdie, avšak tie sa často vykonávajú na bunkových kultúrach alebo zvieratách a ťažko z nich možno vyvodiť závery pre človeka.
Môže konzumácia rias človeku aj škodiť?
Najmä pre vysoký obsah jódu sa konzumácia rias neodporúča každému. Čerstvé morské riasy obsahujú menej jódu ako sušené produkty. Namáčanie sušených rias vo vode pred prípravou môže obsah jódu o niečo znížiť. Sladkovodné riasy, ako sú chlorella alebo spirulina, obsahujú menej týchto stopových prvkov ako morské riasy. Dôležitý je aj pôvod: v ázijských riasových kultúrach sa zber často uskutočňuje až po roku, Európa zbiera riasy už po niekoľkých mesiacoch - za kratší čas sa v rastlinách môže nahromadiť menej jódu. Tehotné ženy, ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo s poruchou štítnej žľazy by sa mali o konzumácií rias, buď vo väčšom množstve alebo na pravidelnej báze, poradiť s lekárom.
Riasy sú pre ekosystémy cenné, pretože filtrujú škodlivé látky z vody. Ak však chceme riasy konzumovať, je to nevýhoda. Ťažké kovy, ako napríklad olovo, kadmium, ortuť a arzén, by totiž nemali skončiť na našich tanieroch.
Možné sú aj interakcie s liekmi, najmä s antidiabetikami alebo antikoagulanciami. Opatrnosť sa vyžaduje aj pri konzumácii spiruliny, ktorá sa často predáva ako superpotravina: môže na seba viazať ťažké kovy, ako je železo, a preto pri konzumácii veľkého množstva prispievať k nedostatku železa.
Ako chutia riasy?
Naše európske jazýčky si na morské riasy zvyčajne musia najprv privyknúť: mnohé druhy sa vyznačujú typickou slanou, rybacou príchuťou. Táto slaná plná chuť sa nazýva „umami“, čo v japončine znamená „lahodný“. Chuť vzniká vďaka vysokému prirodzenému obsahu glutamátu v mnohých morských riasach.
Avšak aj medzi riasami existujú rozdiely: sladkovodné riasy nechutia natoľko po rybách, niektoré sú dokonca takmer bez chuti. Trendová riasa spirulina je skôr jemná a mnohým ľuďom pripomína huby, tekvicové semienka alebo kvasnice. Niektorí opisujú chuť riasy chlorella ako chuť sena.
Kde sa dajú kúpiť morské riasy na konzumáciu?
Z ázijských reštaurácií dôverne poznáme najmä tzv. makroriasy: červené riasy nori a dulse, hnedé riasy kombu, wakame, morské špagety a hijiki alebo zelené riasy ulva. Makroriasy sa najčastejšie nachádzajú v sušenej forme v dobre zásobených supermarketoch, obchodoch so zdravou výživou alebo na internete. Niekedy sú k dispozícii aj čerstvé alebo hlboko mrazené v ázijských obchodoch. Mimochodom, biely povlak na sušených riasach nemusí byť nevyhnutne pleseň. Zvyčajne ide o glutamát, ktorý vznikol v procese sušenia.
Pravdepodobne najznámejšími zástupcami jednobunkových mikrorias sú zelená riasa chlorella a modrozelená riasa spirulina, ktorá je v podstate baktériou. Mikroriasy sú dostupné najmä ako potravinové doplnky, napríklad vo forme prášku, tabliet alebo oleja z rias, v drogériách alebo lekárňach.
Pri nákupe rias treba dbať na niekoľko vecí: Na výrobku by mal byť uvedený obsah jódu a maximálne množstvo, ktoré sa má spotrebovať. Riasy v bio kvalite sú vždy najlepšou voľbou. Ak nie je jasný pôvod alebo kontrola kvality, radšej ich nekupujte.
Mimochodom: riasy sú čoraz obľúbenejšie nielen v kuchyni, ale aj v kúpeľni. Všetky informácie o kozmetike z rias nájdete tu.
Konzumácia rias - tri tipy na vyskúšanie
Ak ste sa práve rozhodli, že začnete konzumovať viac rias, avšak odrádza vás neznáma chuť, choďte na to pomaly. Má to aj tú výhodu, že si naše telo môže na novú potravinu zvyknúť. Zmena stravy, ak nová potravina obsahuje veľa vlákniny, môže spočiatku viesť k tráviacim problémom a nafúknutému bruchu.
Máme tri tipy, ako môžeme riasy ľahko zaradiť do svojho jedálnička:
1. Riasy na zahustenie jedál
Riasy sú zaujímavou potravinou hlavne pre vegánov: ideálne zahusťujú jedlá. Používajú sa na to výťažky z makroskopických rias. Tri najbežnejšie produkty sú agar-agar, karagenan a alginát. Agar-agar a karagenan sa vyrábajú z mletých červených morských rias, alginát z hnedých rias. Agar-agar má najvyššiu želírujúcu schopnosť a preto je vhodný na zahustenie omáčok či do koláčov, ako aj na výrobu syrov. Karagén sa používa najmä ako stabilizátor v mliečnych výrobkoch. Zabraňuje napríklad tomu, aby sa šľahačka zrazila. Alginát sa používa ako náhrada želatíny pri výrobe zmrzliny, jogurtov a ovocných dezertov.
2. Riasy v prášku
„Skryť“ riasy vo váre je jednoduchšie, ako by ste si mohli myslieť. Mikroriasy, ako je spirulina alebo chlorella, sa dajú kúpiť vo forme prášku. Vďaka tomu môžete riasy ľahko pridávať do domáceho chlebového cesta, do cestovín alebo dokonca do smoothies. Jediná nevýhoda: vzhľadom na vysoký obsah chlorofylu v prášku z rias získava obohatená potravina zelenkavý až sivastý odtieň.
3. Riasy ako náhrada korenia
Ďalší tip, ako si postupne zvyknúť na chuť morských rias v jedle: soľ jednoducho nahraďte sušenými, nasekanými vločkami morských rias. Získate tak výraznú chuť s väčším množstvom živín a menším množstvom sodíka. Riasy skvele dochutia najmä jedlá z woku a šaláty, ako aj vaječné jedlá, pyré a cestoviny.