Domáci mrazený jogurt: jednoduchý recept
Základný recept na výrobu domáceho mrazeného jogurtu
Ingrediencie na 4 porcie:- 800 g prírodného bieleho jogurtu, gréckeho alebo skyr jogurtu
- 100 g práškového cukru (alebo porovnateľné množstvo inej alternatívy cukru)
- 150 ml mlieka alebo smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- polevy a prísady podľa toho, kto čo má rád (ovocie, sušienky, sladkosti, polevy, orechy...)
Jogurt vyšľahajte do peny a postupne do nej pridávajte cukor a vanilkový extrakt. Ak si zvolíte verziu so smotanou, je potrebné ju najprv vyšľahať zvlášť a potom ju zmiešať so zvyškom zmesi. Samozrejme, najjednoduchší spôsob výroby mrazeného jogurtu je pomocou zmrzlinovača (bohato postačí miešať po dobu 10-15 minút), ale dá sa vyrobiť aj bez neho. Zmes len stačí vložiť na niekoľko hodín do mrazničky a pravidelne miešať (každých 20-30 minút) vidličkou alebo mixérom, aby sa v nej nevytvárali ľadové kryštáliky a aby mala zmrzlina peknú krémovú konzistenciu. Mrazený jogurt potom už len dozdobíme a ihneď si ho aj vychutnáme, pretože sa rýchlo topí a nie je dobré ho mraziť po dlhšiu dobu.
Najlepšie varianty „FroJo“
Zdá sa vám klasický mrazený jogurt príliš nudný? Tu nájdete inšpirácie na menej tradičné variácie:
1. Čučoriedkovo-kokosový mrazený jogurt
Do základu jogurtu sa ideálne hodia mrazené čučoriedky. Ak máte radi intenzívnu kokosovú chuť, vmiešajte priamo do jogurtu kokosové vločky. Väčšie kokosové čipsy sa zase ideálne hodia na toping – rovnako ako čerstvé chrumkavé čučoriedky.
Tip: S troškou limetkovej šťavy bude mrazený jogurt ešte osviežujúcejší.
2. Ovocný mrazený jogurt s bobuľovým ovocím a medom
Tento variant s bobuľovým ovocím je naozaj easy – a napriek tomu chutí vynikajúco. Mrazené ovocie sa jednoducho rozmixuje spolu so základnými ingredienciami na pyré. Mrazený jogurt chutí mimoriadne skvele osladený s medom. Ak vám vadí príliš sladká chuť, cukor jednoducho vynechajte.
3. Jablkovo-škoricový mrazený jogurt
Na prípravu tohto variantu najprv nakrájame na kúsky jablká a uvaríme ich vo vode alebo v jablkovej šťave so škoricou a potom ich necháme úplne vychladnúť. Studenú jablkovú zmes rozmixujeme na pyré spolu s jogurtom a zamrazíme ako zvyčajne.
4. Svieže nakopnutie s mrazeným jogurtom s citrónovou medovkou
Tento výtvor je skutočnou pochúťkou počas horúcich letných dní! Čerstvé lístky medovky nasekáme nahrubo a potom s troškou sirupu (napr. agávového) a citrónovou kôrou rozmixujeme na pyré. Potom už stačí len medovkový sirup vymiešať s jogurtom dohladka a hotovo!