Hrejivé soulfood: prečo v zime variť karí?
Hrejivé soulfood lahodí nielen nášmu telu. Našu psychiku jednoznačne ovplyvňuje aj to, ako sa počas chladného obdobia stravujeme. Najvhodnejšie sú výživné, na bielkoviny bohaté jemne korenisté jedlá a potraviny, ktoré za zahrievajúce považuje aj tradičná čínska medicína (TČM), aj ajurvédska kuchyňa. Karí je skvelé soulfood v ten najčistejšej podobe – a so správnym receptom poteší aj srdcia vegánok!
Päť dôvodov, prečo sa v zime zamilovať do soulfood ako karí
1. Vďaka nemu sme fit cez deň aj v noci
Z teplej periny šup do chladného rána! Ak vás strasie už len pri pomyslení na tú zimu, možno je čas prehodnotiť svoj ranný režim – a najmä svoje raňajkové návyky. Čo tak napríklad dať si ovsenú alebo pšenovú kašu? Jemne okorenenú kurkumou a škoricou, dozdobenú orechmi a medom? Podľa TČM a ajurvédy nás takéto jedlo dokáže zahriať aj na niekoľko hodín. A večer si potom môžete dopriať chutné soulfood vo forme lahodného karí s typicky zimnými ingredienciami. Pokojný a až zotavujúci spánok máte zaručený.2. Robí nás o niečo šťastnejšími
S jedlom, ktoré správne zahreje dušu, ako je napríklad farebné karí, budeme mať dobrú náladu aj počas chladných zimných dní. Dôležitá informácie pre „zimných mrzútov“: Správne jedlo, ktoré dokáže zahriať dušu, nás okrem iného zásobuje aj aminokyselinou tryptofánom. Je to dôležitý stavebný prvok pre tvorbu hormónu šťastia serotonínu. Čo sa týka potravín a jeho obsahu, mäsožrúti ho nájdu v divine, hovädzine a kuracom mäse a vegánky si zásoby tryptofánu môžu zas doplniť z kakaa, ovsených vločiek či orechov. Tryptofán na jeho ceste do mozgu ideálne poháňajú „telesné zahrievače“ bohaté na sacharidy, napríklad sladké zemiaky alebo tekvica.3. Posilňuje nervový systém
Opäť máte pocit, že máte našponované nervy? Tak zachovajte pokoj a doprajte si karí. Hrejivé soulfood má moc zahnať chlad a to nielen chlad vychádzajúci zvnútra. Zvyčajne pošle na nútenú prestávku aj stres a nervozitu. Mnohé z potravín, ktoré TČM označuje ako potraviny so zahrievajúcim účinkom, sú plné živín pozitívne vplývajúcich na nervy, napríklad vitamíny skupiny B a tiež horčík a draslík. Radia sa sem orechy, ovsené vločky, strukoviny a varená zelená zelenina. Dôležité živiny, ktoré pozdvihnú nervy, sú tiež brokolica, hovädzie a aj bravčové mäso.4. Nakopne nám imunitu
Maskovať sa s termoforom pod dekou? Nič moc, čo? Horúce čaje, skvelé teplé polievky a ohnivo korenisté zapekané pokrmy sú cennými spojencami nášho imunitného systému. Počas chladného obdobia, aby ste z jedálnička vyradili na čas surovú zeleninu a jogurty. Namiesto toho si radšej vychutnajme dobré varené, pečené či dusené jedlo. A čo sa týka snackov, k tým so zabudovaným kúrením patria gaštany, orechy alebo sušené ovocie.5. Odradí nápady na chorobu
Ingrediencie ako napríklad zázvor, cesnak, chren, wasabi alebo korenie typu čili v nás dokážu okamžite vyvolať pocit tepla, pretože ho v sebe ukrývajú. Sú za to zodpovedné hlavne éterické oleje a rôzne sekundárne rastlinné látky. Títo pikantní „chuťotvorcovia“ si dokážu poradiť s nejednou infekciou už v zárodku a preto nám často pomáhajú, často úplne nenápadne, počas obdobia, kedy na nás číha nachladnutie z každej strany.Soulfood: recept na cícerové karí
Ingrediencie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hľuza zázvoru
- 1 cibuľa
- koriander
- žltá karí pasta
- červená mletá paprika
- rasca
- kurkuma
- karí (napr. zn. dmBio)
- olivový olej (napr. zn. dmBio)
- 400 ml kokosového mlieka (napr. zn dmBio)
- 2 sladké zemiaky
- 220 g cíceru (napr. zn. dmBio)
- Voliteľná príloha: ryža Basmati (napr. zn. dmBio)
Príprava
1. Cibuľu a sladké zemiaky nakrájame na kocky.
2. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu.
3. Pridáme prelisovaný cesnak a ošúpané kúsky zázvoru.
4. Do panvice ešte pridáme sladké zemiaky nakrájané na kocky a celú zmes zalejeme kokosovým mliekom.
5. Podľa chuti dochutíme žltou karí pastou, červenou paprikou, rascou, kurkumou a mletým karí korením.
6. 20 minút necháme variť a následne pridáme scedený cícer.
7. Varíme a cca po 15-20 minútach je karí dobrota hotová.
8. Dozdobíme troškou koriandra.
9. Ak máme chuť aj na prílohu, podávame s ryžou Basmati.
Soulfood je hotové!