Ľanové semiačka: šesť faktov o regionálnej superpotravine
1. Ľanové semiačka sú plné živín
Vedeli ste, že ľanové semiačka majú zo sveta rastlinnej stravy najvyšší obsah omega-3 mastných kyselín? Tie, okrem iného, pôsobia protizápalovo a tiež priaznivo pôsobia na zníženie krvného tlaku. Semiačka nás tiež dokážu zásobiť horčíkom, vitamínom E, B1, B2, B6 a kyselinou listovou. Táto superpotravina však obsahuje aj kyanovodík a preto by sme ich nemali konzumovať vo väčšom množstve ako dve polievkové lyžice denne.
2. Ľanové semiačka vyživujú pokožku
Ľanové semiačka obsahujú lignany, rastlinné štruktúry, ktoré sa podobajú estrogénu. Prispievajú k hormonálnej rovnováhe a stimulujú tvorbu kolagénu – z čoho rozhodne profituje aj pokožka. Čo tak dopriať si DIY masku z ľanových semiačok a vody? Stimuluje sa ňou krvný obeh a zmenšujú sa rozšírené póry.
3. Ľanové semiačka napomáhajú tráveniu
Ľanová semiačka sú účinné proti zápche: sliz, ktorý obsahujú, dokáže absorbovať veľké množstvo vody a tým zväčšiť objem črevného obsahu. Vďaka premasťovaciemu účinku oleja, ktorý semiačka obsahujú, sa tento obsah rýchlo transportuje k východu. Mimochodom, mleté ľanové semiačka sa vyznačujú intenzívnejšími účinkami ako semiačka vcelku. Dôležité však je: veľa piť!
4. Ľanové semiačka sú v kuchyni naozaj všestranne použiteľné
Ľanové semiačka sa dajú použiť v najrôznejších kulinárskych výtvoroch. Či už ako semiačka celé, drvené (ako posýpka na müsli alebo ovsenú kašu), mleté (ako múka s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom sacharidov) alebo lisované v podobe oleja (orechovej chute, ideálne do šalátových dresingov, pozor však: neohrievať!) - zdravé a chutné sú jednoducho v každej jednej forme.
5. Ľanové semiačka tlmia prehnanú chuť do jedla
Ak budete konzumovať ľanové semiačka, je pravdepodobnejšie, že sa budete držať ďalej od vrecúška s čipsami. Ako to funguje? Vlákninu, ktorú semiačka obsahujú, v žalúdku napučí a roztiahne sa, čím človeku poskytne pocit zasýtenia na dlhšiu dobu. Okrem toho hladina cukru v krvi stúpa po konzumácii ľanových semiačok len pomaly – a práve to tlmí prehnanú chuť do jedla.
6. Ľanové semiačka sú súčasťou našej kultúry
Ľan sa považuje za jednu z najstarších kultúrnych rastlín na svete, nálezy tejto rastliny možno datovať do doby okolo 7500 rokov pred Kristom. Až do 18. storočia sa ľan považoval za najdôležitejšiu textilnú surovinu.