Neplieť, variť! Recepty s kozonohou či túžobníkom
3 dôvody, prečo si na kozonohe radšej pochutnať ako ju likvidovať
Zbaviť sa kozonohy, podobne ako mäty a žihľavy, je teda v záhrade celkom náročné. Ale aj to je dobre, pretože kozonoha ako potravina ponúka mnoho chutných možností, ktoré človeku dokážu dodať vitalitu a vedia si poradiť aj s jarnou únavou.
1. Všestranný pomocník
Ako antibakteriálna, protizápalová, močopudná a tonizujúca rastlina kozonoha pomáha, podobne ako zádušník brečtanovitý, pri prechladnutí, zápaloch močového mechúra, únave, dne a mnohých ďalších zdravotných problémoch, ktoré sa spájajú s ročným obdobím jari.
2. Slastná bylinka
Kozonoha alebo kozia noha však má čo ponúknuť nielen ako liečivá rastlina, ale aj ako zelená prísada do chutných jedál. Recepty na úpravu tejto rastliny sa určite postarajú o rozmanitosť jedálneho lístka: od čírych a hustých zeleninových polievok cez výrazné pesto až po úžasne osviežujúcu limonádu. Recepty na prípravu dvoch z týchto pokrmov nájdete nižšie.
3. Rastlina bohatá na živiny
Listy kozonohy obsahujú 15-krát viac vitamínu C ako hlávkový šalát a štyrikrát viac ako citrón! Už len to je dobrý dôvod na to, aby táto chutná bylinka neskončila v komposte, ale radšej na panvici. Kozonoha je okrem toho bohatá aj na vitamín A, železo, horčík a vápnik. Hovorí sa, že zelená kapusta je jednou z kultúrnych plodín s najvyšším obsahom minerálnych látok, avšak, kozonoha ju strčí do vrecka. Jej označenie „lokálna superpotravina“ je teda viac než oprávnené.
Vitamín C-limonáda s kozonohou
Osviežujúci a zároveň zdravý nápoj počas horúcich jarných dní.Potrebujete:
-
2 plné hrste rastlinky kozonohy
1 liter jablkovej šťavy
500 ml perlivej sódy
citrónovú šťavu
Takto na to:
1. Jablkovú šťavu nalejeme do veľkého džbánu a pridáme do nej bylinky.
2. Nápoj necháme odstáť 3 až 6 hodín.
3. Následne vyberieme bylinky a do nápoja pridáme sódu a citrónovú šťavu.
4. Nakoniec už len dobre premiešame, naservírujeme a vychutnávame.
Jednoducho lahodné pesto z kozonohy
Práve v období jari to vždy nemusí byť pesto Genovese.- Potrebujete:
-
3 plné hrste kozonohy
1 malú cibuľu
3 PL sezamu
½ ČL soli
1 PL rastlinného oleja (na opečenie)
40 ml olivového oleja
-
1. Listy kozonohy nasekáme v mixéri a nasypeme do misky.
2. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
3. Sezam opražíme na panvici, bez tuku. Keď sa semienka sfarbia pečením dohneda, pridáme ich do misky s kozonohou.
4. Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu oleja a krátko na ňom opražíme cibuľu.
5. Soľ, olivový olej a cibuľu potom pridáme do misky s kozonohou.
6. Všetko dobre premiešame lyžicou alebo rozmixujeme ručným mixérom.
Náš tip
Na prípravu týchto receptov používajte vždy len mladé a mäkké listy, pretože staršie niekedy bývajú žilnaté, hlavne po odkvitnutí. Pravidelným zberom zabezpečíte, že rastlina bude stále vyháňať mladé listy.