Pravda alebo lož? Konzumácia tofu škodí životnému prostrediu
Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre bezmäsitú stravu. Prieskum YouGov o najobľúbenejších alternatívach mäsa v Nemecku z roku 2021 ukázal, že 41 % respondentov uviedlo, že už aspoň raz jedli tofu. Je to však dobré pre klímu alebo nie?
Čo je to tofu?
Na výrobu tofu sa biela sója spracúva na sójové mlieko, z ktorého sa vyrába sójový tvaroh. Zo sójového tvarohu sa odstráni tekutina a lisuje sa do blokov. Kvôli podobnosti s výrobou syra sa tofu zvykne nazývať "fazuľový syr". Toto jedlo pochádza z Číny, ale v súčasnosti je veľmi rozšírené po celom svete. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkej vlastnej chuti je tofu vynikajúcou náhradou mäsa. Okrem klasických ázijských jedál s tofu existujú aj netradičné recepty s tofu, ako sú zapekané tofu rezne, nadrobené, vyprážané tofu ako náhrada vaječných pokrmov alebo karamelizované tofu ako zjemnenie ryžových jedál. Kreativite sa medze nekladú - a to všetko na čisto rastlinnej báze. To, čo na prvý pohľad znie ekologicky a zdravo, by sa však malo kriticky spochybniť.Ako škodlivé je tofu pre životné prostredie?
Ľudia, ktorí žijú vegánsky, sa s týmto predsudkom stretávajú stále znova a znova: tvrdia, že chcú chrániť Zem, ale dovážajú potraviny, ktoré prešli dlhými cestami a pre ktoré sa museli vyrúbať dažďové pralesy. A je to pravda. Sója sa pestuje na juhoamerickej pôde, najmä pre výrobky z nej: sójové mlieko a tofu. Aby sa získalo viac pôdy na pestovanie, vyrúbal sa dažďový prales.Je však dôležité si uvedomiť, že sója sa primárne nepestuje na ľudskú spotrebu, ale ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Na jeden kilogram hovädzieho mäsa je potrebných až 25 kilogramov krmiva. Je obzvlášť paradoxné, že 795 miliónov ľudí na celom svete trpí hladom a že 90 % úrody sóje a 30 % úrody obilia sa skrmuje pre hospodárske zvieratá.
Z toho vyplýva, že tofu ako náhrada mäsa má etické aj environmentálne výhody - najmä ak sa suroviny pestujú regionálne.
Takže odteraz je lepšie prejsť na tofu?
Na túto otázku neexistuje všeobecná odpoveď. Samozrejme, existuje mnoho argumentov proti konzumácii mäsa, ale mnohé náhradné produkty, ako napríklad tofu, nie sú úplne neškodné. Najudržateľnejšou formou stravovania je pravdepodobne dlhodobý prechod na regionálne a sezónne potraviny. Môže ísť o bio mäso alebo vajcia od spokojných sliepok. Voľný chov a krmivo z domácej produkcie šetria emisie oxidu uhličitého.Je tofu karcinogénne?
Na tofu sa často pozerá kriticky, a to nielen z hľadiska udržateľnosti, ale aj z hľadiska jeho zdravotných aspektov. Dokonca sa hovorí, že má karcinogénny účinok, čo sa však v štúdiách nepotvrdilo. Najmä ženy pred menopauzou, ktoré majú rakovinu prsníka, by mali so sójou zaobchádzať opatrne. Fytoestrogény, ktoré sója obsahuje - izoflavóny - majú podobnú štruktúru ako ženský estrogén. Rastlinné estrogény sa môžu napojiť na ľudské estrogénové receptory a mať na tomto mieste podporný účinok. Ak sa v prsníku už nachádzajú rakovinové bunky, ich rast môže byť stimulovaný nadmernou konzumáciou sójových výrobkov. Ženám trpiacim rakovinou prsníka sa preto odporúča konzumovať náhradu mäsa len v malých dávkach. Každý, kto trpí rakovinou, by mal svoju diétu vo všeobecnosti koordinovať s lekármi.Na tomto mieste je však potrebné poznamenať, že živočíšne produkty môžu mať tiež negatívny vplyv na hormonálnu rovnováhu človeka. Kravské mlieko napríklad obsahuje pohlavné a rastové hormóny a mäso môže obsahovať antibiotiká. Pri prevažne vyváženej strave s veľkým množstvom ovocia a zeleniny možno príležitostne konzumovať malé množstvá živočíšnych výrobkov a sóje, ale nemali by byť na jedálnom lístku každý deň. Regionálna a sezónna strava nasýti nielen svet, ale najlepšie aj nás samých!