Recept: dve klasiky s novým šmrncom
Pastilla – trojuholníky s karfiolom
Prísada 1: škorica nepatrí len k Vianociam. Tieto korenené trojuholníky vás o tom presvedčia.Suroviny na 9 kúskov:
Na trojuholníky: 1 štipka (0,1 g) šafránu • 2 červené cibule • 2 strúčiky cesnaku • 500 g karfiolu • 120 ml olivového oleja (napr. od dmBio)• 1 lyžička kurkumy (napr. od dmBio) • 1 lyžička mletého zázvoru (napr. od dmBio) • 1/2 lyžičky škorice a trocha na posypanie (napr. od dmBio) • 150 g blanšírovaných a jemne nasekaných mandlí (napr. od dmBio) • hrsť čerstvých byliniek (petržlen a koriander) • soľ • čierne korenie • 9 plátkov lístkového cestaNa dip: 150 g čerstvého syra • 1 lyžica citrónovej šťavy • soľ • citron nakrájaný na plátky (k servírovaniu)
Príprava:
Šafrán namočte do lyžice horúcej vody. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Karfiol umyte, očistite a tiež nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Cibuľu a cesnak smažte 3 až 4 minúty. Pridajte karfiol, korenie, šafréán a za stáleho miešania varte na miernom ohni asi 8 až 10 minút. Potom odstavte a vmiešajte mandle. Bylinky umyte, osušte a nasekajte. Pridajte do karfiolovej zmesi a dochuťte soľou a čiernym korením.
Rúru prehrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Plát lístkového cesta si rozdeľte na 9 častí, každú potrite olivovým olejom. Rozdeľte zmes na jednotlivé kúsky cesta a cesto potom poskladajte tak, aby vznikli trojuholníky. Cesto potrite olejom a posypte škoricou. Trojuholníky položte na plech a pečte 35 až 40 minút.
Na dip zmiešajte v miske syr s citrónovou šťavo a so soľou. Pastillu podávajte s kúskami citrónu.
Krémová polenta s hubovým ragú
Prísada 2: kešu pasta robí túto vegánsku polentu lahodnou a dodáva jej krémovú konzistenciu.Prísady pre 4 porcie:
Na polentu: • 1 strúčik cesnaku • 400 ml zeleninového vývaru (napr. od dmBio), • 300 ml zeleninového nápoja (napr. mandľový nápoj od dmBio) • 170 g polenty (napr. od dmBio)• soľ • korenie • 3 PL kešu pastyNa hubové ragú: 500 g šampiňónov • 1 strúčik cesnaku • 2 PL olivového oleja (napr. od dmBio) • 125 ml zeleninového vývaru (napr. od dmBio) • soľ • korenie • 2 hrste petržlenovej vňate • 100 g krémového syra (prípadne vegánska krémová kešu nátierka od dmBio)
Príprava:
Cesnak nakrájajte nadrobno, priveďte ho do varu v hrnci spolu so zeleninovým vývarom a zeleninovým nápojom. Pridajte polentu, priveďte ju do varu a zakrytú odstavte. Nechajte asi 10 minút napučať, potom dochuťte soľou a korením, vmiešajte kešu pastu a udržujte ju teplú.Šampiňóny očistite a nakrájajte na hrubé plátky. Cesnak nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej a šampiňóny na ňom 5-6 minút opražte. Pridajte cesnak, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Zalejte zeleninovým vývarom a dochuťte soľou a korením. Nechajte povariť ešte 2-3 minúty.
Petržlenovú vňať umyte a osušte. Polentu premiestnite na tanier a poukladajte na ňu šampiňóny. Navrch dajte kúsky krémového syra alebo kešu nátierky. Dochuťte korením, posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávajte.