Kto by nepoznal jasnočervené bobuľky na kríkoch pri lesnej ceste? Šípky sú jedlé plody niektorých odrôd ruží, najmä šípovej ruže. Nielenže je na ne krásny pohľad, šípky patria aj medzi naše obľúbené superpotraviny.
Šípky: Šesť faktov o domácej superpotravine
1. Dokážu zásobiť telo poriadnou dávkou vitamínu C
Vďaka obsahu vitamínu C 1250 mg na 100 g patria šípky k jednému z najlepších zdrojov tohto vitamínu. Pre porovnanie, citróny obsahujú na 100 g „len“ 53 mg tejto živiny, ktorá celkovo posilňuje imunitný systém.
2. Sú bohaté na tzv. power-látky
Takzvané sekundárne rastlinné látky dodávajú farbu, vôňu – jednoducho zdraviu prospešné látky. Hovorí sa o nich, že dokážu znížiť krvný tlak a cholesterol. A práve rastlinné látky galaktolipidy sú hlavnou zložkou šípok. Štúdiami boli preukázaná aj ich protizápalové účinky.
3. Podporujú trávenie
Šípky sú bohaté na pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravie črevnej flóry. Pektíny urýchľujú pocit nasýtenia, podporujú dobré trávenie a okrem toho na seba viažu toxíny a nadbytočný cholesterín.
4. Posilňujú pokožku a oči
Provitamín A, ktorý sa vyskytuje v šípkach, podporuje zdravie pokožky a slizníc. Tento vitamín, ktoré je rozpustný v tukoch, podporuje rast buniek a môže tiež prispievať k dobrému zraku.
5. Sú všestranné
Šípky sú plody divých ruží. Môžu sa pripravovať aj vo forme čaju, dobre však chutia aj surové a tiež ako džem, v prášku alebo aj ako sirup. Upozornenie: Ak konzumujete surové plody, odstráňte z nich jadierka a malé chĺpky, pretože práve tieto môžu človeku spôsobiť výrazné svrbenie. Trpké plody možno zbierať od septembra.
6. Ich silu využívame už dlho
Už v 12. storočí sa vedelo o liečivých účinkoch šípok a odporúčali sa okrem iného aj pri prechladnutí.