Sú datle zdravé? Dietologička vysvetľuje
Malé zlatohnedé plody sú známe ako „chlieb púšte“ a veru aj u nás sa s nimi zaobchádza ako so superpotravinou. Sú však datle také zdravé, ako sa to o nich s takou obľubou hovorí? Opýtali sme sa na to dietologičky Bernadette Hartweger a zároveň sme pre vás dali dohromady niekoľko tipov, ako používať datle vo forme alternatívneho sladidla.
Ľudia pestujú datľové palmy už viac ako 2000 rokov. Práve tento časový údaj robí z palmy jednu z najstarších pestovaných rastlín vôbec. Na svete je viac ako 200 rôznych odrôd datlí. Jednou z najznámejších je datľa Medjool, avšak u nás na Slovensku sa veľkej obľube tešia aj odrody Deglet nour, Ajwa a Sukkari. Aby datle získali svoju prirodzenú sladkosť, potrebujú horúce podnebie a v letných mesiacoch okrem toho aj pred zberom na jeseň veľa vody. Preto sa datľové palmy pestujú predovšetkým na Blízkom východe a v severnej Afrike. Datľové palmy sa môžu dožiť až 100 rokov, avšak rodia len každé dva roky. Z botanického hľadiska patria datle do čeľade bobuľovitých. Datle sa často označujú za superpotravinu, pretože obsahujú množstvo živín. Majú však aj vysoký obsah fruktózy. Práve tento fakt vyvoláva u mnohých nutrične uvedomelých ľudí otázku: sú datle zdravé?
Rozhovor s dietologičkou: sú datle zdravé?
Bernadette Hartweger je kvalifikovaná dietologička a ponúka individuálne poradenstvo aj workshopy. Osobitne sa zameriava na zdravie žien a duševné zdravie. Pre redakciu ACTIVE BEAUTY odpovedala na otázky, týkajúce sa zdravotných účinkov datlí.
Sú datle zdravé?
Bernadette Hartweger: „V podstate áno, avšak celá teória má malý háčik. Datle obsahujú veľa cenných mikroživín, avšak majú zároveň vysoký obsah sacharidov. Obsah cukru v datliach sa pohybuje niekde od 44 do 88 %. Cukornatosť samozrejme závisí od odrody, stupňa zrelosti a od toho, či je ovocie čerstvé alebo ho konzumujeme v sušenej forme. Vysoký obsah sacharidov sa odráža na vysokom obsahu kalórií: 100 gramov sušených datlí obsahuje približne 300 kcal, pri čerstvých datliach sa rozprávame zhruba len o polovici.
Sacharidy, ktoré datle obsahujú, sú najmä vo forme glukózy a fruktózy, ktoré sa rýchlo vstrebávajú. Preto odporúčam konzumovať datle v malých množstvách alebo si ich dopriať len pri špeciálnych príležitostiach, ako rýchly zdroj sacharidov, napr. v športovej výžive. Takzvané energetické guľôčky sa môžu konzumovať krátko pred cvičením alebo počas neho (pozri recept nižšie).“
Aké živiny obsahujú datle?
Bernadette Hartweger: „Datle sú zdravé pre obsah značného množstva živín. Obsahujú približne 15 rôznych vitamínov a minerálov - predovšetkým horčík, mangán, fosfor, železo, vápnik, draslík, sodík, zinok, vitamín A a C. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov, ako sú karotenoidy a fenoly, sú datle tiež cenným zdrojom živín. Obsahujú tiež málo tuku.“
Čo je lepšie: sušené alebo čerstvé datle?
Bernadette Hartweger: „Na to sa nedá odpovedať všeobecne. Čerstvé datle obsahujú viac vody ako sušené. Všetky živiny sú takpovediac zabalené vo väčšom objeme. Nevýhodou čerstvého ovocia zasa ale je, že sa rýchlejšie kazí. Sušené datle majú nízky obsah vody, približne 14 až 24 %, zatiaľ čo obsah cukru je pomerne vysoký, 60 až 70 %. Sušené ovocie má vo všeobecnosti v porovnaní s čerstvým ovocím veľmi vysoký obsah kalórií, a preto by sa malo konzumovať len s mierou. Ak chcete odstrániť z datlí plesnivé alebo hmyzom napadnuté časti, mali by ste ich pred konzumáciou otvoriť alebo rozpoliť. Čo tiež odporúčam: Ak vám viac chutia sušené datle, mali by ste sa pri kúpe zamerať skôr na nesírené ovocie. Niektorí ľudia reagujú na síru citlivo, môžu sa u nich vyskytnúť bolesti žalúdka či kožné reakcie.“
Sú datle zdravšie ako cukor?
Bernadette Hartweger: „Datle obsahujú glukózu (dextrózu) a fruktózu (ovocný cukor). Bežne používaný cukor v domácnostiach sa tiež skladá z glukózy a fruktózy, takže v tomto smere medzi datlami a cukrom nie je rozdiel žiadny. Datle však obsahujú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Hladina cukru v krvi nestúpa tak rýchlo, ako keby sme napríklad vycmúľali kocku cukru.“
Koľko datlí denne je zdravé skonzumovať?
Bernadette Hartweger: „Podľa odporúčania je to maximálne 50 gramov cukru denne. Ešte lepšie by bolo, ak by človek skonzumoval len 25 gramov cukru denne. Jedna datľa (približne 8 gramov) obsahuje 5,4 gramu cukru - to je takmer 1,4 kocky cukru! Podľa tohto výpočtu by bolo v poriadku skonzumovať 5 až maximálne 9 datlí denne za predpokladu, že iný cukor už človek neskonzumuje. To je však nereálne. Ako zdravú dávku by som preto odporučila skonzumovať 3 až 5 datlí denne.“
Kde sa dajú kúpiť kvalitné datle?
Bernadette Hartweger: „V našich obchodoch s potravinami je široká ponuka sušených datlí vrátane bio datlí. Pri kúpe by som sa však vždy radšej uistila, že sušené datle sú ešte mäkké a šťavnaté. Čo do konzumácie, odporúča sa najmä odroda datlí Medjool: Sú mimoriadne veľké a šťavnaté, aj keď sú sušené - a nie sú lepkavé. Kto však dáva prednosť skôr čerstvej forme, kvalitné datle sa dajú zaobstarať na rôznych špecializovaných trhoch alebo v exotických obchodoch s potravinami.“
Konzumácia datlí sa často odporúča v čase prípravy na pôrod. Je na tom niečo pravdy?
Bernadette Hartweger: „Existujú štúdie, ktoré poukazujú na možný pozitívny vplyv konzumácie datlí na pôrod. Výsledky štúdií totiž naznačujú, že ak žena od 36. týždňa tehotenstva konzumuje cca 75 gramov datlí denne, čo zodpovedá približne 6 datliam, skracujú sa tým pôrodné fázy pred pôrodom. Klinické dôkazy sú však v súčasnosti ešte stále nepostačujúce. To znamená, že skutočný vplyv konzumácie datlí v poslednom trimestri tehotenstva na priebeh pôrodu jednoznačne dokázaný nebol. Datle sú teda ako alternatívna liečebná metóda preskúmané v nedostatočnej miere. Žiaduce by preto bolo realizovať ďalšie štúdie, ktoré by skúmali vplyv datlí na prípravu na pôrod.
Tipy: ako nahradiť cukor datľami
Ak by ste pri pečení chceli nahradiť alternatívne cukor datľami, treba mať na pamäti, že toto ovocie má nižšiu sladivosť ako bežný domáci cukor. Začiatočníkom sa preto odporúča začať s receptami, v ktorých sú na sladenie vyslovene použité datle. Na dosiahnutie rovnakej sladkosti odporúčam nahrádzať cukor datľami v pomere 1:1,5, pričom netreba zabúdať, že na zlepšenie konzistencie cesta je potrebné doň zapracovať o niečo viac tekutých prísad. Ak je zámerom naopak sladkosť trochu znížiť, možno cukor jednoducho nahradiť datľami v pomere 1:1. Nahradenie cukru datľami má vplyv na konzistenciu cesta. Na rozdiel od domáceho cukru nevytvárajú datle kryštálovú mriežku, ktorá stabilizuje cesto. Jemnejšie cesto tak bude bez cukru drobivejšie. V tomto prípade môže pomôcť pridanie lyžice vody alebo jablkovej drene do cesta. Piškótové cesto bude vďaka datliam (namiesto cukru) zasa šťavnatejšie, avšak na strane druhej aj ťažšie a menej vzdušné ako bežné piškótové cesto.
Datľový cukor
Datľový cukor sa vyrába mletím sušených odkôstkovaných datlí na jemný prášok. Je vhodný najmä na pečenie koláčov a sušienok alebo na sladenie vyšľahanej smotanovej šľahačky. Datľový cukor sa môže bez problémov používať aj pri varení. Datľový cukor však nie je úplne rozpustný v tekutinách a horúcich nápojoch.
Datľová pasta
Datľová pasta sa vyrába z pyré z odkôstkovaných datlí. Konzistencia je pevná a lepivá. A čo použitie datľovej pasty? Kde sa dá teda využiť? V sladkých nátierkach, ale tiež na prípravu energy balls alebo müsli tyčiniek, tam pasta funguje skvele. Datľovú pastu možno použiť aj ako náhradu cukru do tuhých koláčových ciest.
Datľové pyré
Ak sa datľová pasta mierne rozriedi s vodou, výsledným produktom je datľové pyré. Pyré je krémovejšie ako pasta a je vhodné na prípravu vzdušnejšieho cesta, napríklad kysnutého cesta alebo cesta na prípravu palaciniek. Pri pečení sa odporúča mierne znížiť množstvo tekutých zložiek, aby sa cesto nerozpadávalo.
Datľový sirup
Datľový sirup sa lisuje z čerstvých datlí, nakoniec sa šťava trochu vysuší a zahustí. Má viskóznu konzistenciu podobnú medu a vyznačuje sa tmavohnedou farbou. Na rozdiel od datľového cukru sa datľový sirup úplne rozpustí v tekutinách, napríklad v horúcich nápojoch. Datľový sirup je preto lepšou voľbou na sladenie čaju, kávy, kakaa alebo polievok.