Varíme bezlepkovo pre celú rodinu: s týmito tipmi a receptami to pôjde skvele
Ak sa má bezlepkovo variť pre celú rodinu v každodennom živote, je to vždy veľká výzva. So zvládnutím rutiny, správnymi ingredienciami a receptami sa však tento prechod z lepku na bezlepok dá časom zvládnuť a to ešte aj dokonca veľmi ľahko. Máme pre vás tie najlepšie tipy, ako pre celú rodinu rýchlo variť bezlepkovo a zároveň jednoducho. A tri chutné recepty z kuchárskej knihy „Varíme a pečieme bez lepku pre celú rodinu" od autorky Anje Donnermeyer.
Varíme bezlepkovo: Na čo si treba dať pozor pri bezlepkovej diéte
„Bezlepkové stravovanie sa musí prispôsobiť nám a nie naopak," píše Anja Donnermeyer vo svojej kuchárskej knihe „Varíme a pečieme bez lepku pre celú rodinu". Odkedy jej dcére diagnostikovali celiakiu, bezlepkovo sa stravuje celá rodina. V zásade sa však lepok skrýva v pšenici, špalde, jačmeni, raži, zelenej špalde, pšenici jednozrnnej a tiež v bežne dostupnom ovse.
Všetky ostatné potraviny sú bezlepkové prirodzene. Stopy lepku sa však môžu nachádzať najmä vo vysoko priemyselne spracovaných potravinách. Preto je pri kúpe akýchkoľvek potravinových výrobkov dôležité preštudovať si zloženie toho ktorého výrobku a tiež venovať pozornosť informáciám od výrobcu. Pšenica alebo pšeničný škrob sa totiž môžu skrývať aj v bezlepkových potravinách, napríklad v kukuričných lupienkoch, čipsoch, kečupe, sójovej omáčke, bujónoch, mrazenej zelenine a tiež v zmrzline.
Varíme bez lepku: ako úspešne prejsť na bezlepkovú stravu
Pri dodržiavaní bezlepkovej diéty je dôležité, aby bola v kuchyni zabezpečená prísna hygiena a tiež treba dbať na to, aby aj všetky použité ingrediencie boli 100 % bezlepkové. V každodennom živote by však mali byť potraviny ľahko dostupné a je dobré mať nejaké vždy v zásobe. Najjednoduchšie je vybaviť sa výrobkami, ktoré sú dostupné v bežnom supermarkete. Pestrým zoznamom bezlepkových potravín sa môže pochváliť aj dm.
Výhody bezlepkovej stravy
Dobrou správou je, že najmä bezlepkové potraviny v sebe skrývajú plno cenných živín a vlákniny a tiež sú bohaté na stopové prvky, vitamíny, polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny a komplexné sacharidy. Takže nie sú len spestrením rodinnej kuchyne, sú aj zdravé!
Najlepšie bezlepkové rodinné recepty z kuchárskej knihy „Varíme a pečieme bez lepku pre celú rodinu"
Lasagne z polenty
Na 4 porcie
Ingrediencie:
- 250 g polenty
- 1 cibuľu
- 400 g mletého mäsa
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 40 g masla
- 100 g parmezánu
- olej na vyprážanie
- 1 lyžička soli
- čerstvo zomleté korenie
Príprava:
1. Pripravíme polentu:
Základný recept: do varu privedieme 1 liter vody s 1 čajovou lyžičkou soli. Vmiešame do nej polentu a za stáleho miešania varíme na miernej teplote 10 minút. Polentu rozotrieme do formy (vysokej približne 5 cm) a necháme vychladnúť. Vychladnutú polentu nakrájame na 1 cm široké pásiky. Do zapekacej misy vložíme najprv vrstvu polenty, potrieme ju trochou masla a posypeme polovicou parmezánu.
2. Pripravíme lasagne:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov (160 stupňov). Cibuľu ošúpeme, nakrájame na malé kocky a spolu s mletým mäsom opečieme na troche oleja. Pridáme paradajkový pretlak a 4 PL vody, niekoľko minút necháme povariť a nakoniec dochutíme soľou a korením. Mleté mäso naložíme na pripravenú vrstvu polenty v rúre. Na mleté mäso potom položíme druhú vrstvu polenty, potrieme maslom a posypeme zvyšným parmezánom. Pečieme približne 25 minút.
Varianty:
Na prípravu syrovej polenty vmiešame do základného receptu 50 g parmezánu. Ak nám viac chutí slaná polenta, namiesto osolenej vody použijeme v recepte vývar. Naopak na prípravu sladkej polentovej kaše nahradíme v recepte slanú vodu mliekom a cukrom. Tretím variantom je bylinková polenta, pri jej príprave vmiešame do polenty nasekané bylinky.
Rodinná pizza
Na 4 porcie
Na cesto:
- 220 g bezlepkovej múky (napr. múky „Mix it! Universal“ zn. Schär).
- 1 PL oleja
- 1 štipku soli
- 1 vrecúško sušeného droždia
- 180 ml vlažnej vody
Na prípravu paradajkovej omáčky:
- 300 g paradajok
- 1 PL olivového oleja
- čerstvo zomleté korenie
- soľ
- oregano
- 200 g strúhaného syra na základný recept a zeleninovú pizzu
Čím obložiť pizzu:
- 150 g syru mozzarella
- 1 hrsť rukoly
- 7 koktailových paradajok
- 2 plátky šunky Serrano
- 1 červená paprika
- 2 šampiňóny
- 2 lyžičky sladkej kukurice
- ružičky varenej brokolice
- 4 plátky salámy
- hobliny parmezánu
- soľ, korenie, olej
Čím obložiť zeleninovú verziu:
- 1 cibuľu
- 1 cuketu
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 žltú papriku
- 100 g šunky
- soľ, korenie, muškátový oriešok, olej
Príprava:
1. Základný recept na pizzu:
Do misky s vodou dáme 200 g múky, olej, soľ, droždie a všetko spolu dobre vymiesime. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov (pri móde ventilátor na 180 stupňov).
Vykysnuté cesto ešte dôkladne premiesime rukami, pridáme zvyšnú múku a vyvaľkáme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Potom zmiešame paradajky a olivový olej, pridáme korenie, soľ a oregano. Na cesto rozotrieme paradajkovú omáčku a posypeme ju syrom. Pizzu pečieme približne 20 minút.
Skvelý tip, aby cesto krásne vykyslo: rúru predhrejeme na 30 alebo 50 stupňov, po vyhriatí na uvedené teploty ju vypneme. Misku s cestom prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a vložíme ju do zohriatej rúry.
2. Pizzu obložíme:
Rodinná pizza s každou štvrtinou inou: Prvá štvrtina pizze bude s mozzarellou. Mozzarellu (75 g) nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na paradajkovú omáčku. Druhú štvrtinku pizze venujeme rukole a šunke Serrano. Dopečieme. Medzitým si odstránime stonky z rukoly, rozpolíme tri koktailové paradajky a oboje zmiešame s 1 ČL oleja a štipkou soli, na upečený roh pizze s mozzarellou položíme šunku Serrano a potom paradajky s rukolou a nakoniec pizzu posypeme nahrubo nastrúhaným parmezánom. Tretia časť pizze bude zeleninová. Nakrájame na prúžky červenú papriku, hrsť šampiňónov, pridáme k nim 2 ČL kukurice a niekoľko uvarených ružičiek brokolice, pizzu potom posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť. Posledná štvrtina pizze bude salámová. Na pizzu poukladáme štyri plátky salámy a štyri rozpolené koktailové paradajky a pizzu nakoniec posypeme syrom.
3. Zeleninová verzia:
Ošúpeme 1 cibuľu, nakrájame ju na kocky, rovnako ako cuketu. Potom očistíme a umyjeme 500 g čerstvého špenátu. Cibuľu a cuketu osmažíme na troške oleja, pridáme k nim špenát a restujeme, kým sa špenát nerozpadne. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a zeleninu potom naservírujeme na paradajkovú omáčku. Potom umyjeme a očistíme 1 žltú papriku. Nakoniec na pásiky nakrájame 100 g šunky a papriky, na ne poukladáme špenát a celé posypeme syrom.
Cupcakes s vanilkovou polevou
Na 10 ks cupcakes
Na základ potrebujeme:
- 125 g masla
- 80 g cukru
- 2 vajcia
- 100 g čokoládového posypu
- 150 g vanilkového jogurtu
- 100 g bezlepkovej múky (napr. „Mix it! Universal“ zn. Schär)
- 1 ČL prášku do pečiva
Na polevu:
- 200 g masla
- 200 g čerstvého (roztierateľného) syra
- 250 g práškového cukru
- 1 vanilkový struk
- žlté potravinárske farbivo podľa potreby
Príprava
1. Upiecť cupcakes:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov (pri móde ventilátor na 180 stupňov). Vymastíme plech na muffiny alebo si na koláčiky pripravíme silikónové formy. Maslo, cukor a vajcia vyšľaháme na penu. Pridáme čokoládovú posýpku a jogurt, potom vmiešame múku a prášok do pečiva. Cesto rozdelíme do formičiek na muffiny a pečieme 25 minút.
2. Pripraviť polevu:
Polevu si pripravíme z dužiny z vanilkového struku, ktorú zmiešame s maslom, tvarohom a práškovým cukrom, prípadne pridáme k zmesi potravinárske farbivo. Krém potom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vychladnuté muffiny.
Tip na knihu:
Bez lepku, prosím!
Denisa Albertová (Glutenfree Denisa)
Vydavateľstvo: CPRESS