Vegánska dusená kapusta so seitanom a bielou fazuľou
Rýchle, chutné a bohaté na živiny: ak ste v chladnom období naozaj hladní, prečo neskúsiť niečo naozaj hrejivé, vegánsku dusenú kapustu? Zelenina bohatá na vitamín C nám dodáva energiu a podporuje náš imunitný systém.
Recept na vegánsky guláš
Ingrediencie na 4 porcie
- 200 g čerstvej kapusty
- 500 g zemiakov
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g seitanu
- 500 ml vody
- 500 ml zeleninového vývaru
- 400 g bielej fazule z konzervy
- 1 lyžička nového korenia
- 1 PL bielej miso pasty (nepovinné)
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
Príprava
Príprava a doba varenia: 40 minút
1. Prípraviť kapustu a zemiaky
Kapustu umyte, odstráňte tvrdé stonky a nechajte len mäkké stonky a listy kapusty. Oboje nakrájajte na hrubšie kúsky. Zemiaky ošúpte a tiež nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a strúčiky cesnaku ošúpte a nakrájajte nadrobno.
2. Osmažiť seitan, cibuľu a cesnak
Najprv na veľkej panvici s olejom asi päť minút opečte seitan, aby trochu zhnedol. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na kocky a smažte 2-3 minúty, kým nie je priesvitná. Potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a smažte ďalšie dve minúty.
3. Pridať zemiaky
Všetko podlejte zeleninovým vývarom a vodou a do panvice pridajte nakrájané zemiaky. Potom všetko duste na miernom ohni asi osem minút. Teraz pridajte nakrájanú kapustu a varte ďalších desať minút.
4. Pridať zvyšok prísad
Medzitým otvorte plechovku bielej fazule a sceďte z nej tekutinu. Počas posledných piatich minút varenia pridajte fazuľu do hrnca a guláš ochuťte soľou, korením, novým korením a miso pastou (voliteľne). Tesne pred podávaním posypte muškátovým orieškom na strúhadle.
Tri dôvody, prečo milujeme tento vegeguláš
1. Je plný vitamínov
Kapusta je skutočnou zásobárňou vitamínov. Obsahuje nielen veľké množstvo vitamínu C, ale aj vitamíny A, E a K. Je vhodnou voľbou na podporu imunitného systému a pokožky.
2. Má veľa bielkovín
Strava bohatá na bielkoviny je dôležitá nielen pre aktívny životný štýl, ale aj pre zdravie kostí. Existuje mnoho druhov zeleniny, ktoré môžu vegánom poskytnúť dostatok bielkovín. Šikovný hack, ktorý vždy funguje: pridajte do vegánskeho pokrmu niekoľko fazúľ.
3. Je skvelou náhradou mäsovej verzie
Kto hovorí, že guláše musia byť vždy z mäsa? Seitan je skvelou náhradou. Má tiež menej kalórií ako napríklad tofu, pretože má vyšší obsah vody.