Vlašské orechy - 6 zaujímavých faktov o superpotravine
Jeseň je obdobie dozrievania orechov! Čas zberu vlašských orechov trvá od polovice septembra do konca októbra. Ak patríte k tým šťastným a orechový strom máte nablízku, môžete si jeho chutné plody rovno nazbierať. Čo je dôležité: Orechy sú zrelé, až keď sami spadnú zo stromu. Miestna superpotravina ale chutí rovnako skvele, aj keď si ju kúpite a vedzte, že sa dá skutočne použiť na mnoho spôsobov. S týmito užitočnými informáciami zabodujete u každého milovníka orechov!
Vlašské orechy: Šesť dôležitých faktov týkajúcich sa superpotraviny
1. O koliesko naviac
To, že orechy sú dôležité pre výkonnosť nášho mozgu, to už väčšina z nás vie. Orech toho však dokáže oveľa viac: Preukázateľne pomáha pri kritickom a deduktívnom myslení. Naznačuje to aj štúdia, ktorú vypracovala v roku 2018 Andrewsova univerzita v Berrien Springs v americkom štáte Michigan. Takže, ak ste pred ďalšou náročnou poradou, pokojne si doprajte pár vlašských orechov!2. Orechmi za lepšou postavou
Vlašský orech síce obsahuje veľa tukov, no v skutočnosti môže prispieť k tomu, že vďaka orechom čo-to zhodíte. Ako to funguje? Sú totiž veľmi sýte a svojím dokonalým nutričným profilom (vysoký obsah bielkovín, vlákniny a málo sacharidov) tlmia chuť do jedla. Denne sa odporúča skonzumovať za hrsť orechov (25 gramov), nesolených, nepražených a najlepšie aj miestnych.3. Chutia medzinárodne
Či už vo forme výdatného orechového chleba alebo v krehučkej orechovej štrúdli – táto miestna superpotravina sa v gastronómii teší skutočnej obľube a to na medzinárodnej úrovni. V Libanone sa pikantný krém s názvom „mouhammara“ stáva lahodnou krémovou nátierkou až po pridaní vlašských orechov. Orechy sú obľúbenou prísadou aj do pesta či tartov. V Slovinsku sa vlašské orechy používajú do štrúdľového vrstveného koláča „prekamurska gibanica“. Mak, tvaroh, vlašské orechy a jablká sa tu vrstvia medzi štrúdľovým cestom a polievajú sa krémom. Mňam.4. Udržiavajú pevné zdravie
Ľuďom, ktorí majú problém s vysokým krvným tlakom, určite prospeje každodenný orechový snack: Ako preukázala štúdia Barcelonskej nemocnice z roku 2019 na vzorke starších účastníkov, orechy môžu znižovať systolický krvný tlak.5. Má svoju históriu
Orechy boli jednou z potravín, ktoré dokázali odhaliť budúcnosť. Po štedrovečernej večeri si každý z rodiny rozlúskol 4 vlašské orechy. Tie jadrá, ktoré boli zdravé, veštili zdravie na nasledujúce 4 ročné obdobia. Jadrá, ktoré bola nahnité či suché, znamenali chorobu. So škrupinou sa potom vykonávali ďalšie tradície. Do škrupiny si každý člen rodiny vložil malú sviečku a pustil ju v miske po vode. Sledovalo sa, či sa tieto škrupinové lodičky udržia pohromade – to by potom znamenalo, že aj rodina zostane spolu. Ak nejaká lodička odplávala od ostatných, symbolizovala, že sa ten člen rodiny vydá do sveta. Nedajbože, keď sa ale lodička prevrhla. V takom prípade sa tento člen rodiny mal obávať nešťastia.