Zelená špargľa z rúry: dva recepty so zaručeným úspechom
Ale to tu krásne rozvoniava... Zelená špargľa je všestranne použiteľná a chutí jednoducho vynikajúco. Naše dva recepty na zapekanú špargľu prinesú na váš tanier rozmanitosť. Začneme frittatou zo zelenej špargle so syrom, ktorá je ideálna na neskoré raňajky alebo ľahký obed. Zelenú špargľu podávame aj chrumkavo zapečenú v rúre s vlašskými orechmi a parmezánom - mňam...
Zelená špargľa z rúry: Tieto 2 chutné recepty nám teraz naozaj chutia
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií frittaty so zelenou špargľou a syrom
- 6 vajec
- 150 ml mlieka
- 50 g strúhaného parmezánu
- 50 g syra ricotta
- 40 g nastrúhaného pikantného syra, napr. syra Greyerzer
- mleté čierne korenie
- 1–2 PL nasekaného kôpru
- 500 g zelenej špargle
- 3 mladé cibuľky
- 150 g datľových paradajok
- 2 PL olivového oleja
- 2 hrste rukoly
- 1 PL bieleho vínneho octu
Príprava frittaty so zelenou špargľou a syrom
1. Predhrejeme si rúru a vyšľaháme vajcia
Rúru si predhrejeme na 200 °C (vrchný a spodný ohrev). Vajíčka vyšľaháme s mliekom, polovicou pripraveného parmezánu, ricottou a nastrúhaným ochuteným syrom a ochutíme soľou, korením a kôprom.
2. Umyjeme zeleninu a nakrájame ju
Špargľu umyjeme, ošúpeme jej spodnú tretinu a drevnaté konce poodrezávame. Špargľu nakrájame šikmo na kúsky dlhé približne 2 cm. Jarnú cibuľku očistíme a umyjeme, svetlú časť nakrájame na kúsky dlhé približne 2 cm a zelenú časť na kolieska. Paradajky umyjeme a pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Na panvici (s priemerom približne 26 cm) rozohrejeme 1 PL oleja a špargľu na miernom ohni restujeme približne po dobu 3 minút. Potom pridáme jarnú cibuľku, krátko ju opečieme a dochutíme soľou a korením.
3. Frittatu upečieme
Pripravenú zeleninu následne zalejeme vaječnou zmesou a dusíme na miernom ohni približne 2 minúty, potom posypeme zvyšným parmezánom, vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.
4. Pripravíme si šalát a podávame
Po dokončení frittaty umyjeme rukolu, osušíme ju a odstránime z nej hrubé stonky. Zmiešame ocot so zvyšným olejom, soľou a korením. Špargľu a syrovú frittatu pekne naservírujeme na tanier. Vrch dozdobíme rukolou a paradajkami, pokvapkáme dresingom a podávame.
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií zelenej špargle s vlašskými orechmi a parmezánom
- 1 kg zelenej špargle
- 2 PL olivového oleja plus trošku na potretie plechu
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 2–3 PL citrónovej šťavy
- 1 PL bieleho balsamico octu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 40 g parmezánu nastrúhaného na hobliny
Príprava zelenej špargle s vlašskými orechami a parmezánom
1. Predhrejeme rúru, upečieme špargľu
Rúru si predhrejme na 220 °C (vrchný a spodný ohrev). Špargľu umyjeme, ošúpeme spodnú tretinu a odrežeme suché konce. Plech na pečenie zľahka potrieme olejom a položíme naň špargľu. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry na 8 - 10 minút.
2. Pridáme vlašské orechy a podávame s parmezánom
Špargľu posypeme vlašskými orechmi a pečieme ešte približne 5 minút. Následne ju pokvapkáme citrónovou šťavou a octom, dochutíme soľou a korením a podávame posypanú hoblinami parmezánu.