3 chutné recepty na polievky, ktoré vám dodajú silu
Jar už vysiela svoje prvé záchvevy. Na bylinky a zeleninu zo záhradky či z trhu je žiaľ ešte priskoro. Dovtedy si pochutíme s týmito polievkami, ktoré sú nielen výborné, ale aj úžasne zahrejú, dodajú silu a posilnia imunitný systém.
Doba prípravy: 40 minút
Ingrediencie pre 4 osoby:- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 800 ml zeleninovej polievky
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- 2 stonky zeleru
- 2 mrkvy
- 2 jarné cibuľky
- 500 g zemiakov
- 150 g rukoly (niekoľko listov si odložte na ozdobu)
- 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, ak je to možné, čerstvo vytlačenej
- Soľ
- Korenie
Príprava detoxikačnej polievky:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Zeler nakrájame na kúsky, mrkvu na plátky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Jarnú cibuľku nakrájame na jemné pásiky.
- Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej. Orestujeme na ňom cibuľku a zeler 3 minúty. Pridáme cesnak, mrkvu a zemiaky a restujeme ďalšie 2 minúty. Zalejeme zeleninovou polievkou a dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridáme rukolu a restujeme ďalšie 3 minúty. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Nalejeme späť do hrnca a pridáme kokosové mlieko, strúhaný zázvor a citrónovú šťavu.
- Dochutíme soľou a korením, naložíme do misiek a podávame ozdobené jarnou cibuľkou, rukolou a trochou korenia.
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie pre 4 osoby:- 2 čajové lyžičky kokosového oleja
- 3 čajové lyžičky zázvorovej šťavy
- 1-3 lyžice citrónovej šťavy
- 200 ml kokosového mlieka
- 500 ml zeleninovej polievky
- 1 štipka surového trstinového cukru plus podľa chuti
- 1 hrsť jadier lieskových orechov
- 1 lyžička ghee masla
- 6 tyčiniek citrónovej trávy
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 800 g mrazeného hrášku
- 400 g filé zo zubáča s kožou
- 2 vetvičky mäty
- Soľ
- Paprika
Príprava zdravej hrachovej polievky:
- Hrášok rozmrazíme. Citrónovú trávu umyjeme a vyberieme 4 najtenšie stonky, v prípade potreby mierne nastrúhame vrchné časti a odložíme bokom. Zvyšné dve stonky pozdĺžne naklepeme chrbtom noža alebo polievkovou lyžicou a každú nakrájame na 3 kusy. Ošúpeme šalotku a cesnak.
- V hrnci rozohrejeme kokosový olej. Na miernom ohni orestujeme šalotku a cesnak 4 minúty, kým nebudú priehľadné. Pridáme hrášok a kúsky citrónovej trávy a dusíme 2-3 minúty. Pridáme cukor, zázvorovú šťavu, 1 ČL citrónovej šťavy, kokosové mlieko a zeleninovú polievku. Všetko privedieme do varu, hrášok varíme na miernom ohni asi 15 minút do mäkka.
- Rybu medzitým opláchneme v studenej vode, osušíme papierovou utierkou a skontrolujeme, či v nej nie sú kosti. Nakrájame na 16 rovnakých kúskov a napichujeme 4 kusy na každú tyčinku citrónovej trávy. Lieskové orechy nahrubo nasekáme a opečieme na panvici bez tuku do zlatista, potom odstavíme. Mätu umyjeme, osušíme a lístky nasekáme nadrobno.
- Z polievky vyberte citrónovú trávu, polievku rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa chuti dochutíme zvyšnou citrónovou šťavou, cukrom, soľou a korením. Na panvici rozohrejeme maslo ghee a rybie špízy opečieme zo všetkých strán na miernom ohni 4 minúty.
- Hráškovú polievku rozdeľte do hlbokých tanierov alebo misiek, na každý položíme špíz so zubáčom, posypeme praženými lieskovými orieškami a ozdobíme mätou.
Doba prípravy: 40 minút
Ingrediencie pre 4 osoby:- 4 repy
- 2 korene petržlenu
- Zeleninový vývar
- Zmes korenia
- Trochu kyslej smotany
- Trochu chrenu natrhaného nahrubo
- Soľ
- Čierne korenie
Príprava červenej polievky:
- Cviklu a petržlenovú vňať ošúpeme a nakrájame na veľké kúsky.
- Vložíme do hrnca a podlejeme vodou. Varíme na stredne vysokej teplote 15-20 minút, kým kúsky nie sú dostatočne mäkké na pyré.
- Tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré a dochutíme trochou zeleninového vývaru, zmesou korenia, soľou a korením. Pri servírovaní posypeme čerstvým chrenom alebo ozdobíme trochou kyslej smotany.