Kórejské zeleninové palacinky: ako pripraviť zeleninové pochúťky

Kto by to nepoznal? Chladnička a špajza sú poloprázdne a nápady, ako efektívne zužitkovať zvyšnú zeleninu, sú bohužiaľ obmedzené. Našťastie pre vás máme perfektný recept, ktorý pomôže zužitkovať zvyšky a ktorý nielenže skvele chutí, ale je aj skutočnou pastvou pre oči.

Prísady na štyri porcie

Na omáčku:

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL ryžového octu
  • 1 lyžička chilli vločiek
  • 2 PL nasekaného cesnaku; v rolkách

Na zeleninové placky:

  • 1 malý sladký zemiak
  • 2 mrkvy
  • 1 mladá cuketa
  • 1 pór
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 cibuľa
  • 90 g múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 1 PL čili nití; podľa chuti

Príprava:

1. Pripravíme omáčku.
Všetky prísady na omáčku zmiešame v malej miske.

2. Pripravíme si zeleninové palacinky.
Na prípravu palaciniek si ošúpeme sladké zemiaky a mrkvu. Cuketu umyjeme, očistíme a všetko nahrubo nastrúhame. Pór a jarnú cibuľku očistíme a umyjeme. Pór a svetlé časti jarnej cibuľky nakrájame na kolieska a zelenú cibuľku na 3-4 cm dlhé pásiky. Čili papričku umyjeme, očistíme a nakrájame nadrobno. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na malé kocky a v miske zmiešame s ostatnými pripravenými prísadami.
Múku zmiešame so soľou a prilejeme k nej 180 ml vody.

3. Vyprážame zeleninové palacinky.
Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom (s priemerom aspoň 30 cm) rozohrejeme 2 PL oleja. Pridáme čili a následne zeleninovú zmes, ktorú smažíme 4 - 5 minút, kým zospodu nie je zlatohnedá. Palacinku potom otočíme, zo strán podlejeme zvyšným olejom a smažíme približne 4 minúty do zlatohneda a chrumkava. Zľahka pritlačíme podberačkou a palacinku potom smažíme ďalšie 2 minúty. Potom ju opäť otočíme a približne 2 minúty smažíme aj z druhej strany.

4. Podávame zeleninové palacinky.
Palacinky položíme na tanier, nakrájame ich na kúsky a podávame s omáčkou.