Ako si pripraviť pesto: naše 3 najobľúbenejšie letné recepty
Krémové a príjemne korenisté: Presne tak milujeme pesto. V preklade z taliančiny znamená pesto „roztlačený“, pretože práve to sa deje s ingredienciami na jeho prípravu. Zdá sa vám, že pripraviť si pesto je jednoduchá záležitosť? A veru je! Okrem klasiky v podobe „Pesto Genovese“ existuje nespočetné množstvo variantov tejto aromatickej omáčky. My vám dnes naservírujeme krásne farebné trio s pestom z papriky, červenej repy a rukoly! Poďme si teda jeho prípravu užiť spoločne.
Ako si pripraviť pesto: Trikrát leto v pohári
1. Paprikové pesto: Ingrediencie na prípravu 4 porcií
- 3 papriky (červené)
- 100 g kešu orechov
- 150 g syra s modrou plesňou
- 1 štipku čili papriky v prášku
- soľ
- korenie
- 120 ml olivového oleja
Príprava paprikového pesta
1. Pripravíme si ingredienciePredhrejeme si rúru na 220°C, vrchný a spodný ohrev.
Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovice a v rúre predhriatej na 220°C (vrchný a spodný ohrev) pečieme zhruba 15-20 minút, až kým im nestmavne šupka a nezačnú sa na nej robiť malé pľuzgieriky. Papriky potom vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Pripravíme si paprikové pesto
Na panvici krátko opražíme kešu orechy. Ručným mixérom potom zmixujeme papriky, kešu orechy a pridáme do nich osolený a okorenený syr so štipkou čili. Kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu, do zmesi postupne pridávame olivový olej.
2. Rukolové pesto: Ingrediencie na prípravu 4 porcií
- 300 g rukoly
- 100 g píniových orechov (alternatívne cédrových orechov)
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g parmezánu
- 200 ml olivového oleja
- soľ
- korenie
Pripravíme si rukolové pesto
1. Pripravíme si ingrediencieNa panvici s nepriľnavým povrchom opražíme píniové orechy.
Rukolu umyjeme, dobre vytrasieme z vody a nahrubo nasekáme.
2. Pripravíme si rukolové pesto
Do malej nádobky potom vložíme rukolu, píniové orechy, olúpané strúčiky cesnaku a parmezán a najemno ich rozmixujeme. Do zmesi postupne pridávame olivový olej, kým nám nevznikne zmes krémovej konzistencie. Podľa chuti nakoniec dosolíme a dokoreníme.
3. Pesto z červenej repy: Ingrediencie na prípravu 4 porcií
- 500 g červenej repy, uvarenej a zbavenej šupky
- 50 g vlašských orechov
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 PL octu Balsamico
Pripravíme si pesto z červenej repy
1. Pripravíme si ingredienciePíniové orechy a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Červenú repu nakrájame na kocky. Vlašské orechy nasekáme nahrubo.
2. Pripravíme si pesto z červenej repy
Nasekané vlašské orechy spolu s červenou repou a cesnakom vložíme do malej nádoby a najemno rozmixujeme ručným mixérom. Postupne pridávame olivový olej. Nakoniec podľa chuti dosolíme, dokoreníme a dochutíme octom Balsamico.
Ak si pesto robíme svojpomocne, je dobré vedieť:
- Ak dávate prednosť rastlinnej alternatíve, jednoducho nahraďte syr rovnakým množstvom vločiek zo sušeného droždia alebo siahnite po vegánskom parmezáne.
- Hotovú omáčku nalejeme do sterilných zaváracích pohárov, zalejeme olivovým olejom a dobre uzavrieme. Domáce pesto vydrží v chladničke zhruba 14 dní.