Bazový mousse je náš nový obľúbený dezert
Či už plody, kvety, listy alebo kôra: Baza sa skvele hodí do lahodných nápojov a pokrmov, dá sa použiť ako ingrediencia do domácich receptov, napríklad do čajov alebo liečivých tinktúr. My využijeme plody kríka bazy a pripravíme z nich chutný a ľahký bazový dezert.
Bazový mousse so sušenými lupienkami ruží a pusinkami
Ingrediencie na prípravu 4 porcií bazového dezertu
- 220 g bazy zbavenej stoniek
- 2 PL šťavy z plodov bazy
- 80 g cukru
- 1 dužina z vanilkového struku
- 4 listy želatíny
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL rozdrobených pusiniek
- 1 ČL sušených kvetov ruží
Príprava
1. Bazové bobuľky umyjeme a uvarímeBobuľky bazy vytriedime, umyjeme a umyté mokré ich dáme do hrnca, zalejeme šťavou a polovicou pripraveného cukru. Pridáme dužinu z vanilkového struku a povaríme pri miernej teplote 3-4 minúty. Potom ich rozmixujeme na pyré a prepasírujeme cez husté sitko. Po dovarení necháme vychladnúť.
2. Pripravíme si mousse
Želatínu namočíme do ľadovej vody. Do misky vložíme tvaroh a jogurt. 2-3 lyžice bazového pyré si odložíme bokom, zvyšok prilejeme do hrnca, pridáme zvyšný cukor a miešame, kým sa cukor v mase nerozpustí. Želatínu vytlačíme a pri miernej teplote ju ohrievame so zvyškom bazového pyré, až kým sa želatína celkom nerozpustí. Následne ju prudko vmiešame do tvarohovej zmesi. Šľahačku vyšľaháme dotuha, vmiešame a zmes potom nalejeme do 4 malých sklenených pohárikov (s objemom cca 200 ml). Tie potom vložíme do chladničky a necháme cca 3 hodiny chladiť.
3. Servírujeme
Mousse servírujeme posypaný rozdrvenými pusinkami a lupienkami ruží.
Príprava: 3 hodiny a 30 minút (vrátane 3 hodín chladenia)
Ako spracovať bazu
Čerstvé plody bazy by sa až do momentu spracovania mali skladovať v chladničke. Ich spracovanie nie je vôbec komplikované: Jednoducho ich stačí umyť a potom oddeliť od stopky - dá sa tak urobiť vidličkou alebo prstami. Aby ste si tmavou šťavou z bazy nezašpinili prsty, pri zbere je dobré používať jednorazové rukavice.Ak sa spracovanie nevydarilo podľa predstáv a vaša biela košeľa je odrazu vyzdobená tmavými fľakmi, skôr, ako sa uchýlite k špeciálnym komerčným čistiacim prostriedkom, vyskúšajte najprv domáce vychytávky. Oblečenie so škvrnami čo najskôr namočte, pokojne aj na niekoľko hodín, do studenej vody, buď z vodovodu alebo do minerálnej vody. Ak na oblečení zostanú škvrny aj potom, naneste na nich trochu octu alebo citrónovej šťavy a nechajte 10 minút pôsobiť. Oblečenie potom operte v práčke, na najvyššej možnej teplote (perte podľa informácii na etikete).