Chutí skvele: Bulgurový šalát s údeným lososom
Aj vy si myslíte, že šalát musí byť vždy len prílohou? Tak to ste ešte nepočuli o našom sýtom a výdatnom šaláte! Bulgur s orieškovým nádychom, chrumkavá zelená fazuľka, čerstvé bylinky, ľahký citrónový dresing a aby sme nezabudli: Jemne rozdrobený losos ako toping. Tento bulgurový šalát je perfektným letným jedlom – či už si ho zvolíte na obed alebo na večeru. Výborne sa hodí aj ako pochúťka na grilovačku.
Bulgurový šalát s údeným lososom
Ingrediencie na 4 porcie:
- 150 g bulguru
- 150 g fazuliek
- 1 hrsť kôpru
- 3 šalotky
- 50 ml citrónovej šťavy
- 4 PL olivového oleja
- soľ
- čierne mleté korenie
- 200 g údeného lososa; nakrájaného na kúsky (údeného)
- 3 PL mandľových lupienkov
- kôpor na dozdobenie
Príprava
1. Pripravíme si bulgur a fazuľkyBulgur si uvaríme podľa návodu na balení. Dobre ho scedíme a zlepené kúsky uvoľníme vidličkou. Medzitým si očistíme fazuľku a blanšírujeme v osolenej vode cca 5 minút. Prepláchneme ju ľadovou vodou a nakrájame na malé cca 2-3 cm šikmé kúsky.
2. Pripravíme si šalát
Ošúpeme šalotku a nakrájame ju na kocky. Bulgur zmiešame so zelenou fazuľkou, kôprom, šalotkou, citrónovou šťavou a olivovým olejom a dochutíme soľou a korením.
3. Aranžujeme
Jedlo naaranžujeme na taniere, rozdrobíme lososa a pridáme ho vkusne na vrch bulguru. Následne posypeme mandľami a dozdobíme kôprom.
Čas prípravy: cca 40 minút (čas prípravy bulguru: 10-15 minút).
Tip: Kto nemá rád lososa, môže ho samozrejme nahradiť údeným tofu alebo iným zdrojom bielkovín.