Eggs florentine či vajcia na florentský spôsob: Náš nový „brunch“ miláčik
Eggs Florentine
Ingrediencie na prípravu 4 porcií
- 1 šalotku
- 1/2 strúčika cesnaku
- 250 g baby špenátu
- 4 briošky alebo toastové chlebíky
- 120 g masla
- 2 úplne čerstvé žĺtka
- 1/2 PL citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
- 4 PL hrachových klíčkov
- 1 PL olivového oleja
- 4 vajcia
- 50 ml bieleho vínneho octu
Príprava „eggs florentine“
1. Pripravíme si šalotku, cesnak a špenát
Šalotku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Cesnak najemno nasekáme. Špenát opláchneme v studenej vode a dobre osušíme.
2. Pripravíme si holandskú omáčku
V hrnci si roztopíme maslo, žĺtky si v kovovej miske zmiešame s 2 PL vody a vyšľaháme ich nad horúcim kúpeľom. Po kvapkách do žĺtkov primiešavame maslo. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Omáčku potom prikryjeme a udržiavame ju pod pokrievkou teplú.
3. Pripravíme si klíčky a šalát
V malom hrnci si necháme zovrieť vodu. Krátko v nej blanšírujeme klíčky a následne dôkladne scedíme. Na prípravu špenátu si na širokej panvici rozohrejeme olej. Zľahka na ňom orestujeme šalotku, neskôr k nej pridáme špenát, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť. Dosolíme a dokoreníme.
4. Pošírované vajíčka
V hrnci si necháme zovrieť 1 ½ litra vody s octom. Vajíčka po jednom rozbijeme a každé presunieme do pohára alebo malej misky. Hrniec odstavíme, aby voda už nevrela. Vodu premiešame varechou tak, aby sa v nej vytvoril jemný vír. Vajíčka jedno po druhom vkladáme opatrne do vody. Na každom vajíčku potiahneme pomocou lyžice bielok okolo žĺtka. Následne vrátime hrniec na sporák a vajíčka necháme pošírovať 4 až 5 minút.
5. Servírujeme „eggs florentine“
Toasty opečieme dozlatista a na ich vrch položíme listy špenátu. Pomocou naberačky na cedenie vyberieme z vody vajíčka, necháme ich odtiecť a položíme ich na špenát. Podávame s holandskou omáčkou a klíčkami.
„Eggs florentine“: Čo sa skrýva za receptom
Ako je to už v prípade každého legendárneho receptu, aj tu sa za receptom na prípravu „egg florentine“ skrývajú rôzne príbehy jeho prapôvodu. Zatiaľ čo niektorí hovoria o vegetariánskej reakcii na legendárnu brunchovú pochúťku „eggs benedict“, iné zdroje dokonca datujú pôvod tohto delikátneho vajíčkového pokrmu až do obdobia renesancie. Hovorí sa, že talianska princezná Caterina de´Medici sa vydala za kráľa Henricha II. v roku 1547 do svojej novej vlasti priniesla svoje talianske stravovacie návyky a aj recepty. A keďže Caterine de´Medici pochádzala z Florencie a pravdepodobne obľubovala pošírované vajíčka so zeleninovou prílohou, vysvetľuje sa tým pôvod „eggs florentine“. Či už ide o kráľovské jedlo alebo vegetariánsku verziu „benedict“ klasiky – tú kombináciu toastu, pošírovaného vajíčka, čerstvej zeleniny a krémovej holandskej omáčky jednoducho milujeme!