Active Beauty
Eggs florentine či vajcia na florentský spôsob: Náš nový „brunch“ miláčik
Text:
čas čítania: min
Raňajky z našej kuchyne

Eggs florentine či vajcia na florentský spôsob: Náš nový „brunch“ miláčik

Brunch so svojou pestrou ponukou jedál – to poteší naozaj každého. Okrem čerstvého pečiva, nátierok, ovocia a zeleniny je zvyčajne nevyhnutnutné mať aj niečo dobré vajíčkové. Ak by ste chceli popri klasickom vaječnom jedle vyskúšať aj niečo rafinované a nové, ponúkame vám skvelú voľbu, „eggs florentine“. V tejto chutnej variácii sa stretne pošírované vajíčko, chrumkavý toast a čerstvý špenát, všetko chutne zaliate krémovou holandskou omáčkou.

Eggs Florentine

Ingrediencie na prípravu 4 porcií

  • 1 šalotku
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • 250 g baby špenátu
  • 4 briošky alebo toastové chlebíky
  • 120 g masla
  • 2 úplne čerstvé žĺtka
  • 1/2 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne korenie
  • 4 PL hrachových klíčkov
  • 1 PL olivového oleja
  • 4 vajcia
  • 50 ml bieleho vínneho octu

Príprava „eggs florentine“

1. Pripravíme si šalotku, cesnak a špenát

Šalotku ošúpeme a nadrobno nakrájame. Cesnak najemno nasekáme. Špenát opláchneme v studenej vode a dobre osušíme.

2. Pripravíme si holandskú omáčku

V hrnci si roztopíme maslo, žĺtky si v kovovej miske zmiešame s 2 PL vody a vyšľaháme ich nad horúcim kúpeľom. Po kvapkách do žĺtkov primiešavame maslo. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Omáčku potom prikryjeme a udržiavame ju pod pokrievkou teplú.

3. Pripravíme si klíčky a šalát

V malom hrnci si necháme zovrieť vodu. Krátko v nej blanšírujeme klíčky a následne dôkladne scedíme. Na prípravu špenátu si na širokej panvici rozohrejeme olej. Zľahka na ňom orestujeme šalotku, neskôr k nej pridáme špenát, prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť. Dosolíme a dokoreníme.

4. Pošírované vajíčka

V hrnci si necháme zovrieť 1 ½ litra vody s octom. Vajíčka po jednom rozbijeme a každé presunieme do pohára alebo malej misky. Hrniec odstavíme, aby voda už nevrela. Vodu premiešame varechou tak, aby sa v nej vytvoril jemný vír. Vajíčka jedno po druhom vkladáme opatrne do vody. Na každom vajíčku potiahneme pomocou lyžice bielok okolo žĺtka. Následne vrátime hrniec na sporák a vajíčka necháme pošírovať 4 až 5 minút.

5. Servírujeme „eggs florentine“

Toasty opečieme dozlatista a na ich vrch položíme listy špenátu. Pomocou naberačky na cedenie vyberieme z vody vajíčka, necháme ich odtiecť a položíme ich na špenát. Podávame s holandskou omáčkou a klíčkami.


„Eggs florentine“: Čo sa skrýva za receptom

Ako je to už v prípade každého legendárneho receptu, aj tu sa za receptom na prípravu „egg florentine“ skrývajú rôzne príbehy jeho prapôvodu. Zatiaľ čo niektorí hovoria o vegetariánskej reakcii na legendárnu brunchovú pochúťku „eggs benedict“, iné zdroje dokonca datujú pôvod tohto delikátneho vajíčkového pokrmu až do obdobia renesancie. Hovorí sa, že talianska princezná Caterina de´Medici sa vydala za kráľa Henricha II. v roku 1547 do svojej novej vlasti priniesla svoje talianske stravovacie návyky a aj recepty. A keďže Caterine de´Medici pochádzala z Florencie a pravdepodobne obľubovala pošírované vajíčka so zeleninovou prílohou, vysvetľuje sa tým pôvod „eggs florentine“. Či už ide o kráľovské jedlo alebo vegetariánsku verziu „benedict“ klasiky – tú kombináciu toastu, pošírovaného vajíčka, čerstvej zeleniny a krémovej holandskej omáčky jednoducho milujeme!

x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.