Fit recepty: Reďkovkové pesto a reďkovková nátierka
Na jar opäť začínajú klíčiť reďkovky! Malé vitamínové bomby sú zdravé a mihnutím oka sa z nich dajú pripraviť skvelé jarné jedlá. Povieme vám, ako možno reďkovku využiť od listu až po koreň a prispieť tak k lepšej udržateľnosti – s reďkovkovým pestom a reďkovkovou nátierkou.
Reďkovky sú riadne zdravé!
Reďkovky sú bohaté na vitamín C a ich horčiny môžu zabrániť prechladnutiu a zápalom močového mechúra. Obsahujú tiež draslík, ktorý je prospešný pre srdce, svaly a nervy. Draslík zohráva dôležitú úlohu aj pri udržiavaní rovnováhy tekutín a tiež acidobázickej rovnováhy v tele. Ak vás však trápia akútne ťažkosti zažívacieho traktu, mali by ste sa reďkovkám radšej zďaleka vyhnúť, pretože horčiny môžu dodatočne podráždiť sliznicu žalúdka.
Dva jarné recepty s reďkovkami
Do týchto skvelých jedál použite určite čerstvé reďkovky v biokvalite. Možno ste si nejaké dokonca vypestovali aj sami na balkóne či v záhradke?
Recept na reďkovkovú nátierku
Čas prípravy:
15 minút
Ingrediencie:
- 1 zväzok čerstvej reďkovky
- 250 g tvarohu
- 4 PL kyslej smotany
- 2 PL bieleho jogurtu
- soľ (napr. bylinková zn. dmBio)
- čierne korenie
- pažítka
Príprava:
- Reďkovky dôkladne poumývame.
- Odstránime z nich zelené listy. Ak sú listy dostatočne čerstvé, neskôr si z nich môžeme pripraviť reďkovkové pesto.
- Reďkovky nakrájame na malé kocky.
- V miske zmiešame tvaroh s kyslou smotanou a bielym jogurtom a pridáme k nim nakrájané reďkovky. Všetko dobre premiešame.
- Osolíme, okoreníme a posypeme pažítkou.
Recept na vegánske reďkovkové pesto
Odteraz listy z reďkovky vyhadzovať nebudeme. Zvolíme si uvedomelý a udržateľný prístup k potravinám a z listov pripravíme čerstvé reďkovkové pesto.
Čas prípravy:
15 minútIngrediencie:
- 2 plné hrste reďkovkových listov
- 3 PL olivového oleja (napr. zn. dmBio)
- štipku soli
- 30 g kešu orieškov (napr. zn. dmBio)
- 1 zavárací pohárik
Príprava:
- Čerstvé reďkovkové listy dobre umyjeme a rozmixujeme ich na pyré.
- Pridáme soľ a olivový olej.
- Kešu oriešky najemno nasekáme, pridáme k listom a všetko dobre premiešame.
- Reďkovkové pesto v zaváracom pohári potom vložíme do chladničky a spotrebujeme do niekoľkých dní.