Friendsgiving: večera oslavujúca priateľstvo + chutný recept
Už v kamennej dobe si ľudia pri zhromažďovaní v skupinách okolo ohňa zdieľali nielen jedlo, ale aj príbehy. Rozhovory si dnes berieme k jedálenským stolom a v novembri na to máme výnimočnú príležitosť s názvom „friendsgiving“ (slovná hračka z angl. thanksgiving = vďakyvzdanie).
Thanksgiving a friendsgiving – je medzi nimi rozdiel?
Od svojho zavedenia v roku 1941 sa Deň vďakyvzdania (Thanskgiving), najdôležitejší rodinný sviatok v USA, koná každoročne štvrtý novembrový štvrtok, aby sa tak otvorilo vianočné obdobie. Pre mnohých Američanov je to najdôležitejší sviatok roka, pretože nemá náboženské pozadie, a preto z neho nie je nikto vylúčený. Zhromaždiť sa tak ako kedysi pútnici, zastaviť sa, poďakovať a hodovať, najlepšie plneného moriaka s prílohami, ako sú tekvica, mrkva a sladké zemiaky, to je zvyk, ktorý sa za ním skrýva.
V súčasnosti sa však čoraz častejšie objavuje kritika celosvetovo uznávaného sviatku Dňa vďakyvzdania: Pri bližšom pohľade sa ukáže, že to, čo Američania oslavujú pod rúškom „pokojnej rodinnej pospolitosti", má v konečnom dôsledku len veľmi málo spoločného s pokojom a radosťou. Podľa historikov kolonizácia kontinentu Európanmi viedla k tomu, že pôvodní obyvatelia boli vyhnaní zo svojej pôdy a po stáročia brutálne vraždení - preto by tento deň nemal byť dôvodom na oslavu.
V roku 2007 sa prvýkrát objavil termín friendsgiving - inšpirovaný kultovým sitkomom Priatelia, ktorý dal tradičnej oslave úplne nový nádych bez toho, aby tento termín použil. Rodinná oslava sa tak stala oslavou priateľstva, pri ktorej sa ľudia nielen dobre a uvoľnene zabávajú, ale aj spoločne varia alebo vytvárajú menu z prinesených jedál. Má však zmysel vopred sa dohodnúť, kto čo prinesie - tak je zaručená nielen rozmanitá výmena, ale aj pestré menu.
Recept pre vaše friendsgiving: Vegetariánske Mac & Cheese so špenátom, jarnou cibuľkou a kôprom
Keďže táto oslava je uvoľnená a nestrojená, v tento deň nie sú potrebné žiadne kulinárske výkony, podstatné je stretnúť sa. Recepty z jedného hrnca sú preto skvelou voľbou:
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrste baby špenátu
- 1 hrsť kôpru
- 2 PL olivového oleja
- 500 g makarónov
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 150 g smotany alebo ovsenej krémešovej kuchyne
- 2 PL kyslej smotany
- 1 ČL citrónovej kôry
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- 150 g strúhaného syra, napr. čedar alebo gouda
- 100 g strúhaného parmezánu
Príprava našich vege Mac & Cheese
- Jarnú cibuľku umyte, očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Cesnak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Špenát umyte a nahrubo nasekajte. Kôpor opláchnite, osušte a nasekajte nadrobno. Na panvici alebo veľkej panvici s vysokým povrchom rozohrejte olej a približne 2 minúty na ňom opekajte jarnú cibuľku. Primiešajte cesnak a restujte približne 1 minútu.
- Pridajte cestoviny a vývar a za stáleho miešania varte 7-8 minút, kým nie sú cestoviny stále pevné. Predhrejte rúru na 210 °C na horný a dolný ohrev. Potom pridajte špenát a 2/3 kôpru, smotanu, kyslú smotanu, citrónovú kôru, trochu muškátového orieška a strúhaný syr. Všetko dobre premiešajte. Posypte parmezánom a zapečte v rúre približne 15 minút dozlatista. Podávajte posypané zvyšným kôprom.
Čas na prípravu: približne 45 minút