Knedličky z medvedieho cesnaku: šikovný vegerecept
Trošku z teórie medvedieho cesnaku
Sezóna medvedieho cesnaku trvá pomerne krátko a je potrebné ju využiť naplno. Od polovice marca do konca apríla si môžete pochutnať na jeho zelených listoch. Hneď ako začne medvedí cesnak kvitnúť, čas jeho zberu sa končí.
Medvedí cesnak je príbuzný cesnaku kuchynskému a podobne aj vonia. Výrazná vôňa je aj jeho dôležitým rozlišovacím znakom, ktorým ho možno odlíšiť od jedovatých rastlín, napríklad od konvalinky. Aby pri zbere nenastala fatálna chyba, medvedí cesnak sa odporúča zaobstarať si v obchode alebo si ho vypestovať doma.
Medvedí cesnak má vyrovnávajúci účinok na črevnú flóru. Podobne ako cesnak pozitívne vplýva na krvný tlak. Príroda nám v podobe medvedieho cesnaku dokáže zabezpečiť vitamínovú posilu a tým aj zabojovať proti jarnej únave.
Recept na knedličky z medvedieho cesnaku
Čas prípravy
35 minút
Ingrediencie
- 250 g tvarohu
- 1 zväzok čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- 100 g krupice
- 4 PL pšeničnej múky a múku na posypanie (napr. zn. dmBio)
- maslo a nastrúhaný syr
Príprava
- Medvedí cesnak dôkladne premyjeme a rozmixujeme.
- Pridáme tvaroh, vajce, korenie, krupicu a 4 polievkové lyžice múky a všetko spolu dobre premiešame.
- Zmes uložíme na pol hodiny do chladničky.
- V hrnci privedieme do varu vodu s troškou soli.
- Zmes potom vyberieme z chladničky a pomúčenými prstami z nej následne tvarujeme knedličky z divokého cesnaku.
- Knedličky z medvedieho cesnaku vložíme do mierne vriacej vody.
- Keď knedličky vyplávajú na hladinu, sú hotové a pripravené na servírovanie.
- Knedle podávame s trochou roztopeného masla a posypaným syrom.