Kreatívny dezert: Chutné recepty na sladkú panvičku
Malé panvičky stačí naplniť sladkými pochúťkami, napríklad ovocím, marshmallows či čokoládou. Kto chce, môže raclette vyšperkovať mini lopatkou z palacinkového cesta. Jednoducho čerešnička na torte za každou dobrou hostinou.
Nápady na recept na sladkú verziu raclette – s alebo bez palacinkového cesta
Recept na raclette s ovocím a sladučkými maškrtami
Ingrediencie
- maslo alebo olej; poprípade nealkoholický likér
- zrelé banány (tip: keď trošku preschnú, je z nich chutná chrumkavá poleva)
- jablká
- hrušky
- bobuľovité ovocie (čerstvé alebo mrazené)
- tmavá čokoláda (najmenej s obsahom kakaa 50%)
- biela čokoláda
- orechy
- marshmallows
- maslové sušienky (s plnkou alebo bez)
- (vegánsky) med, javorový sirup alebo iné sladidlo vo forme sirupu
Príprava sladkej verzie raclette bez palacinkového cesta
1. Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kocky
Jablká, hrušky a bobuľovité ovocie umyjeme alebo rozmrazíme. Ošúpeme banány, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a potom na menšie kúsku, rovnako ako jablká a hrušky. Čokoládu nalámeme a v prípade potreby rozdrvíme a nasypeme na marshmallows. Všetko potom vkusne naložíme do malých misiek.
2. Naplníme panvičky, ktoré potom položíme na grilovaciu platňu
Panvičky vymastíme troškou masla alebo oleja, vhodný je tiež aj nealkoholický likér, napr. karamelový. Do panvičiek vložíme ingrediencie podľa vlastného výberu – na dno ovocie a naň čokoládu alebo marshmallows. Navrch ešte chutné orechy.
Naplnené panvičky položíme na grilovaciu platňu alebo ohrevnú plochu. Hneď, ako sa čokoláda rozpustí, panvičky z plochy odstavíme a necháme ich mierne vychladnúť.
Náš návrh, ako raclette podávať: Jemne polejeme sirupom alebo medom a už len vychutnávame.
Možno máte chuť na sladký sendvič z maslových sušienok a marshmallows. Medzi dve sušienky vložte niekoľko kúskov marshmallows a šup s nimi do raclette panvičky. Marshmallows by nemali príliš zmäknúť a ani sa roztopiť po celej panvičke, pretože sa môžu rýchlo spáliť. Sendvič stačí už len potom vyložiť na tanier a nechať vychladnúť.
Hotové za cca 20 minút.
Recept na raclette s palacinkovým cestom
Ingrediencie na prípravu 12 panvičiek
- maslo alebo olej; prípadne nealkoholický likér
- 300 g múky (biela pšeničná múka typu 405 alebo 550)
- 4-5 vajec
- štipka soli
- 3 PL cukru, napr. nerafinovaný kokosový cukor zn. dmBio
- 450 ml mlieka (dobré je aj mandľové mlieko)
- ovocie podľa výberu (kľudne aj sušené)
- čokoláda podľa výberu (mliečna aj horká)
- orechy, atď.
- med, javorový sirup alebo iné sladidlo vo forme sirupu
Príprava sladkej verzie raclette s palacinkovým cestom
1. Pripravíme si palacinkové cesto
Múku, soľ a cukor vymiešame v jednej miske a v druhej vyšľaháme vajíčka a mlieko. Obsahy oboch misiek potom zmiešame a vypracujeme na hladké cesto.
2. Naplníme panvičky a ukladáme ich na ohrevnú plochu či grilovaciu platňu
Panvičky na raclette vymastíme maslom, olejom alebo likérom a potom ich naplníme približne 2 PL palacinkového cesta. Potom pridáme ovocie podľa chuti, čokoládu, marshmallows, orechy, atď. a pečieme v panvičkách, až kým sa cesto neprepečie. Počas pečenia sem tam vyskúšame špáradlom, či cesto nie je hotové, ak už nie je tekuté, ide sa (po vychladnutí) maškrtiť.
Hotové za cca 20 minút.