Ľahká sladkosť: nahá torta s jahodami
Šťavnaté plody, lahodný krém a nadýchané cesto v jednom – čo môže byť lepšie? Azda už len to, že tento recept je dokonca bezlepkový!
S teplom prichádza čas jahôd. Neexistuje lepšia príležitosť na pečenie s čerstvým ovocím. Čo tak skúsiť doma povestnú nahú tortu? Nebojte sa, tieto majstrovské diela s akoby neustále kvapkajúcou polevou môžu byť novinkou, ale pripravujú sa celkom zvládnuteľne.
Takto si pripravíme tortu s jahodami
Prísady:Na korpus:
- 80 g kukuričného škrobu
- 6 vajec
- Štipka soli
- 175 g cukru
- 1 ČL vanilkového cukru
- 100 g bezlepkovej múčnej zmesi
- 1 PL vanilkového cukru
- 500 g jahôd
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 2 balenia stužovača smotany
- 1 PL cukru
- 125 g práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- červeného potravinárskeho farbiva
- za hrsť jahôd
- Rúru predhrejte na 200 °C horný a dolný ohrev. Dve malé formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
- Oddeľte vajcia a vyšľahajte bielky so soľou a 2 - 3 PL cukru, kým nie sú tuhé a pevné.
- Žĺtky vyšľahajte s 3 PL teplej vody a zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom do hustej a krémovej peny.
- Múku zmiešajte so škrobom.
- Na žĺtkovú zmes navrstvite vyšľahané bielky, na vrch preosejte múkovú zmes a voľne prehadzujte veľkou lyžicou, kým nevznikne nadýchané cesto.
- Do každej formy nalejte polovicu zmesi a pečte v rúre asi 20 minút dozlatista. Potom ich vyberte, nechajte vychladnúť, vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Vychladnuté korpusy vodorovne rozrežte na polovicu, aby ste vytvorili celkom štyri vrstvy koláča.
- Na prípravu plnky umyte, očistite a nakrájajte jahody. Smotanu vyšľahajte do tuha so stužovačom, cukrom a vanilkovým cukrom.
- Na jeden základ torty natrite 1/3 krému a naň položte 1/3 jahôd. Postup zopakujte s ďalšími dvoma vrstvami torty. Na záver položte poslednú vrstvu torty.
- Zmiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou a vytvorte hustú polevu. Zafarbíme ju na ružovo niekoľkými kvapkami červeného potravinárskeho farbiva a polejeme ňou tortu, aby sme vytvorili charakteristické kvapky.
- Nechajte zaschnúť a uložte do chladničky, kým nebude torta pripravená na podávanie.