Lupinová káva: 4 dôvody, prečo ju milujeme
Šálka kávy je spoločníčka mnohých oddychových páuz. Prečo by sme mali vyskúšať aj kávovú náhradu, lupinovú kávu, a ako ju pripraviť?
Štyri dôvody, prečo pijeme lupinovú kávu
Lupinová káva sa vracia na scénu, a to oprávnene. Toto robí miestnu alternatívu kávy silnou a zdravou.
1. Lepšia pre srdce a krvný obeh, pretože neobsahuje kofeín
Vysoký krvný tlak? Kardiovaskulárne problémy? Nervozita v dôsledku nadmernej konzumácie kávy? Pre mnohých z nás je káva nápojom, ktorý nám zlepšuje náladu a spája sa s relaxáciou alebo príjemným posedením s priateľmi. Bohužiaľ, káva nie je bez vedľajších účinkov, ako je búšenie srdca alebo tras, a niektorým môže jej konzumácia zabrániť aj dobrému spánku, ak sa pije príliš neskoro. Lupinová káva môže byť vhodnejšou alternatívou. Vyrába sa zo strukovín sladkého vlčího bôbu - rastliny, ktorá patrí do čeľade papuľnatých a pochádza zo Severnej Ameriky - a údajne má dokonca pozitívny vplyv na krvný tlak a cholesterol.
2. Udržateľný, pretože sa pestuje v regióne
Svet kávy je exotický a vzrušujúci. Zrnká sa dovážajú napríklad z Kolumbie (Južná Amerika). To znamená, že už prešli dlhú cestu, čo má za následok vyššiu stopu CO2 v porovnaní s regionálne vypestovanými produktmi. Konzumácia kávy mnohých kávových fajnšmekrov preto práve neprispieva k udržateľnému životnému štýlu. Na druhej strane sa lupiny pestujú aj v Nemecku a Rakúsku a niektorí výrobcovia ich dokonca pestujú v kvalite Demeter. Niektoré lupiny dokonca rastú divoko v Hornom Rakúsku a sú láskyplne známe ako "sója z Mühlviertelu". Mimochodom, semená lupiny, ktoré sú obsiahnuté v strukovinách, sa pražia na lupinovú kávu.
3. Lepšie stráviteľná a zásaditá
Pri dnešnom rýchlom životnom štýle sa strava mnohých ľudí bohužiaľ skladá zo stále väčšieho množstva priemyselne vyrábaných produktov, čo vedie k narušeniu acidobázickej rovnováhy. Lupinová káva je nielen príjemným spôsobom, ako vniesť trochu pozornosti a pomalého života do každodenného života oslavou prípravy tohto nápoja. Je to aj zdravé: namiesto toho, aby sme naďalej prekysľovali svoj organizmus zrnkovou kávou, rozhodneme sa pre zásaditejšiu alternatívu v podobe lupinovej kávy - aspoň občas. Každý, kto po vypití príliš veľkého množstva espressa trpí pálením záhy alebo žalúdočnými problémami, by mal dať tejto náhražke kávy šancu.
4. Lupinová káva ako alternatíva pri nízkohistamínovej diéte
Nápoje s kofeínom, ako je káva, nie sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia napríklad histamínovou intoleranciou alebo neurodermatitídou. Kofeín totiž blokuje odbúravanie histamínu. Ak chcete udržať hladinu histamínu čo najnižšiu, môžete vyskúšať alternatívu kávy lupinovú kávu, pretože neobsahuje kofeín a lupiny sú tiež nízkohistamínovou potravinou. Ak sa však zo zdravotných dôvodov chcete histamínu v strave úplne vyhnúť, špaldová káva by mohla byť znesiteľnejšou alternatívou.
Recept na šálku lupinovej kávy
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice lupinovej kávy v prášku
- 250 ml vody
- 100 ml ovseného nápoja
- 1 čajová lyžička surového trstinového cukru
Príprava
- Do french pressu nasypte lupinový kávový prášok a zalejte vriacou vodou.
- Po 5 minútach stlačte piest.
- Medzitým si prihrejte ovsený nápoj.
- Lupinovú kávu z french pressu nalejte do šálky spolu s ovseným nápojom.
- Podľa chuti oslaďte trochou surového trstinového cukru.