Mochi zmrzlina
Mištička so studeným mochi dezertom je už zase prázdna, pretože malé, zmrzlinou plnené guľôčky z ryžovej múky sú jednoducho príliš mňam? A ďalšia naplánovaná návšteva japonskej reštaurácie je ešte ďaleko? Pomoc je však naporúdzi. S naším jednoduchým receptom na prípravu studeného mochi dezertu si túto delikátnu pochúťku môžete s troškou trpezlivosti a šikovnosti vyčarovať aj doma.
Mochi zmrzlina – japonský zmrzlinový dezer
Keď sa povie Japonsko, pomyslíme si na krajinu pevne spojenú s tradíciami, ktoré ovplyvnili mnohé trendy aj v našich zemepisných šírkach. Príkladom sú umelecká technika kintsugi, matcha čaj či sushi. Aj naše obľúbené mochi má korene v Japonsku, tradične sa tam podávalo s čajom. Letný studený dezert sa z neho stal však až v Kalifornii – prostredníctvom geniálneho nápadu z dielne Frances Hashimotovej, ktorej sa takto podarilo lahodne prepojiť japonskú kultúru s tou americkou.Recept na zmrzlinu mochi
Dezert mochi sa dá pripraviť v najrôznejších príchutiach, kreativite sa medze nekladú. My v tom našom použijeme čučoriedky, aj keď by sa skvele hodili aj maliny alebo jahody. Toto spojenie exotického dezertu a čo možno najväčšieho množstva lokálnych a sezónnych prísad určite vyskúšajte. Mimoriadny chuťový zážitok zaručený!Prísady:
Cesto na mochi:- 300 g múky z lepkavej ryže
- 200 ml vody
- 100 g jemného práškového cukru
- 3 PL pomixovaných čučoriedok na zafarbenie cesta
- tapiokový šrob
Náš tip:
Na prípravu cesta je dôležité použiť múku z lepkavej ryže. S bežnou ryžovou múkou sa žiaľ cesto nepodarí. Múku z lepkavej ryže zoženiete napríklad v ázijských obchodoch alebo online.
Zmrzlinová náplň:
Potrebné prísady a postup prípravy zmrzlinovej náplne nájdete v našom recepte "Zdravé, dobré a vegan: domáce zmrzliny". My sme použili krémovú kokosovo-mandľovú zmrzlinu.
Náš tip:
Namiesto kokosových čipsov a mandlí môžete do zmesi primiešať aj pár lyžíc rozmixovaných čučoriedok. Na osladenie použite trošku ryžového sirupu. V každom prípade treba dbať na to, aby predtým, ako začnete z cesta tvarovať malé guľôčky, bola zmrzlina dostatočne zamrazená.
Príprava
- Náplň do guličiek si pripravíme podľa horeuvedeného receptu (ideálne deň vopred) a necháme ju dostatočne zamraziť.
- Zo zmrzliny vytvarujeme malé guľôčky a tie následne ešte vložíme do mrazničky.
- Z múky z lepkavej ryže, vody, práškového cukru a rozmixovaných čučoriedok vypracujeme pomocou kuchynskej stierky cesto.
- Cesto uložíme do misky, pripravíme si vodný kúpeľ a pri miernej teplote spracúvame cesto, až kým z neho nevznikne veľký bochník.
- Dosku na cesto posypeme tapiokovým škrobom, aby sa nám cesto nelepilo a rozvaľkáme ho valčekom.
- Keď cesto vychladne, nakrájame ho na štvorčeky a do stredu každého položíme kopček zmrzliny.
- Špičkami prstov a s poriadnou dávkou šikovnosti zmrzlinové guľôčky rýchlo zabalíme do kabátikov z ryžovej múky.
- Guľôčky dáme buď znovu zachladiť alebo ich hneď podávame.