Mrkvové muffiny: S týmto receptom budú krásne šťavnaté
Zelenina vo forme koláča? Od čias cuketových a rebarborových koláčov to už našťastie nie je žiadna rarita. Vďaka pridanej zelenine sú koláče o niečo šťavnatejšie a tiež bohatšie na vitamíny, pričom chuť zeleniny ale ostáva vždy príjemne v pozadí. Tieto mrkvové muffiny sú miniatúrnou verziou obľúbeného mrkvového koláča a so syrovo-ďatlovou polevou sa stanú highlightom každého „brunchu“!
Mrkvové muffiny s ďatlovo-syrovou polevou
Ingrediencie na prípravu 12 muffinov
Trošku rastlinného oleja a múky na posypanie plechu
2 mrkvy
80 g hrozienok
80 g pekanových orechov
1 bio pomaranč
250 g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletej škorice
1 štipku mletého muškátového orieška
1 štipku mletého klinčeka
150 g zmäknutého masla
150 g hnedého cukru
2 vajcia
2 PL ovocnej šťavy alebo mlieka
Poleva
100 g sušených datlí, bez kôstok
250 g čerstvého syra
125 g zmäknutého masla
Príprava mrkvových muffinov
1. Predhrejeme rúru a pripravíme si plech na pečenie.Rúru si predhrejeme na 180°C (vrchný a spodný ohrev). Muffinovú formu na pečenie vymastíme olejom a vysypeme múkou.
2. Pripravíme si cesto na muffiny.
Očistíme si mrkvy a najemno ich nastrúhame. Hrozienka a pekanové orechy nahrubo nasekáme. Pomaranč umyjeme, osušíme, kôru z neho najemno nastrúhame a odšťavíme ho. Múku zmiešame s práškom do pečiva a korením. Maslo s cukrom potom vyšľaháme do krémovej konzistencie. Do zmesi postupne miešaním pridávame vajcia. Následne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zmiešame ju s pomarančovou šťavou, džúsom/mliekom, mrkvou, hrozienkami a pekanovými orechmi.
3. A pečieme muffiny.
Cesto nalejeme do formy a pečieme v rúre približne 25 minút. Muffiny vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
4. Pripravíme si polevu a dozdobíme muffiny.
Polevu si pripravíme rozmixovaním datlí a 2 lyžíc horúcej vody v kuchynskom robote. Mixujeme, kým nedosiahneme kašovitú konzistenciu. Následne do zmesi pridáme maslo a čerstvý syr. Krémom nakoniec natrieme muffiny.