Nápady na veľkonočný brunch: tri chutné recepty na slávnostne prestretý veľkonočný stôl
Čo je skvelé na sviatkoch? Doružova sa vyspať a hneď po zobudení si vychutnať vytúžený brunch? Šakšuka, slaný vrkoč plnený šunkou a syrom a „hot cross buns“ všetkých tak správne naštartujú na typické veľkonočné zvyky.
Brunch v sebe spája to najlepšie z raňajok a obeda - niekedy môže pokojne trvať aj o niečo dlhšie. Budeme podávať chutnú zelenú šakšuku so zelenou špargľou a mangoldom, chrumkavý slaný vrkoč plnený šunkou a syrom a na záver sladkú čerešničku v podobe „hot cross buns“.
Prísady na prípravu 4 porcií zelenej šakšuky s vajíčkami
- 2 stonky póru
- 2 strúčiky cesnaku
- 350 g listov mangoldu
- 500 g zelenej špargle
- 1 hrsť kôpru
- 2 PL masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1–2 PL citrónovej šťavy
- 125 g gréckeho jogurtu
- 1 ČL škrobu
- 150 g feta syra
- 4 vajíčka
- korenie sumach (ázijské korenie vyrobené z plodov korenia sumach); podľa chuti
Príprava zelenej šakšuky s vajíčkami
1. Nakrájame zeleninu, nasekáme kôpor
Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mangold orežeme, umyjeme, osušíme a nahrubo nakrájame. Spodnú tretinu špargle ošúpeme a zrežeme jej konce. Stonky umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Kôpor opláchneme, osušíme, otrháme z neho končeky a časť si odložíme bokom na ozdobu. Zvyšný kôpor nadrobno nasekáme.
2. Zeleninu opečieme a okoreníme
Na veľkej panvici rozohrejeme maslo a približne 5 minút na ňom restujeme pór. Pridáme cesnak, mangold a špargľu a za občasného miešania varíme 5-7 minút. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
3. Pripravíme si jogurt, do zeleninovej zmesi pridáme vajíčka
Jogurt zmiešame so škrobom a nasekaným kôprom a fetu rozdrobíme nadrobno. Zmes vmiešame do zeleniny a lyžicou do nej urobíme jamky. Rozbijeme vajíčka, nalejeme ich do jamiek, potom prikryjeme a trošku podusíme, až kým sa bielka nezrazia.
4. Šakšuku naservírujeme
Šakšuku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch. Dozdobíme kôprom, prípadne posypeme korením sumach a môžeme podávať. Podávame s opečeným chlebom. Šakšuka je špecialita severoafrickej a levantskej kuchyne. V tejto jarnej verzii je čerstvý mangold zjemnený zelenou špargľou a gréckym jogurtom.
Taký chutný a zároveň jednoduchý: slaný vrkoč sa vyrába zo zmesi šunky, syra a kyslej smotany.
Prísady na 4 slané vrkoče plnené šunkou a syrom
- 275 g obdĺžnikového lístkového cesta
- 100 g kyslej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
- 150 g varenej šunky nakrájanej na plátky
- 150 g strúhaného syra, napr. ementál, Gouda
- 1 žĺtok
- 2 PL sezamu
- bazalku
Príprava šunkovo-syrového slaného vrkoča
1. Pripravíme si náplň, naplníme a krájame
Rúru si predhrejeme na 220 °C (vrchný a spodný ohrev). Na papieri na pečenie rozvaľkáme lístkové cesto. Polovicu potrieme kyslou smotanou, osolíme a okoreníme. Šunku nakrájame na kúsky a položíme na vrch. Následne posypeme strúhaným syrom a prázdnu polovicu cesta preložíme cez náplň. Cesto nakrájame na mriežky.
2. Vrkoč upečieme a servírujeme
Žĺtok rozšľaháme s 2 PL vody, potrieme ním cesto a to ešte následne posypeme sezamom. Pečieme v rúre približne 20 minút dozlatista. Vyberieme, necháme krátko vychladnúť a podávajte dozdobené bazalkou.
Prísady na prípravu 8 kusov „hot-cross-buns“ s hrozienkami
- 125 ml mlieka
- 1 PL medu
- 1 PL ľanového oleja
- 30 g masla nakrájaného na kúsky
- 125 ml vlažnej hruškovej šťavy
- 4 g sušeného droždia
- 1 vaječný žĺtok
- 1/2 ČL pomarančovej kôry v bio kvalite
- 50 g hrozienok
- 400 g pšeničnej múky T 550; plus niečo na vypracovanie cesta
- 1/2 ČL mletej škorice
- 3/4 ČL soli
- 35 g múky
- 1 PL práškového cukru
Príprava „hot-cross-buns“ s hrozienkami
1. Pripravíme si kysnuté cesto a necháme ho odpočívať
V hrnci privedieme mlieko do varu, potom ho dáme bokom, pridáme med, ľanový olej a maslo a všetko dobre premiešame. Do veľkej misy nalejeme hruškovú šťavu a rozpustíme v nej sušené droždie. Potom doň vmiešajte žĺtok a pomarančovú kôru, nakoniec aj hrozienka. Na zmes jemne preosejeme múku, pridáme mletú škoricu, soľ a medové mlieko a zo všetkých ingrediencií vypracujeme hladké cesto. Následne prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
2. Vypracujeme cesto a necháme odpočívať
Cesto krátko premiesime na ľahko pomúčenej pracovnej ploche, vložíme späť do misky, prikryjeme a necháme opäť kysnúť približne 30 minút, kým sa jeho objem približne nezdvojnásobí. Osem veľkých foriem na muffiny vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na 8 častí, vytvarujeme z neho guľôčky, ktoré potom vložíme do foriem, prikryjeme a necháme opäť kysnúť približne 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C (vrchný a spodný ohrev).
3. Pripravíme si náplň a upečieme žemličky
Na záver zmiešame múku s 1 lyžičkou práškového cukru a postupne primiešavame 3-4 lyžice studenej vody, kým nám nevznikne hladká hmota. Zmes nalejte do zdobiaceho vrecúška a na pečivo tvarujeme krížiky. Žemličky pečieme v rúre 20 - 25 minút dozlatista. Vyberieme a necháme krátko vychladnúť
4. Pripravíme polevu a servírujeme
V malej panvici jemne zohrejeme zvyšný práškový cukor s 1 až 2 PL vody a premiešame. Cukrovou vodou potrieme žemle a polevu na nich necháme dobre zatvrdnúť. „Hot cross buns“ potom vyberieme z formičiek a podávame na tanieri dozdobené, podľa chuti, veľkonočnými vajíčkami.
Super nadýchané: tieto malé korenisté buchtičky sa v Anglicku a Austrálii tradične jedia počas veľkonočných sviatkov a špeciálne na Veľký piatok.