Nové a nápadité: šalát s bieľou špargľou a jahodami
Biela špargľa sa tradične podáva s holandskou omáčkou. My však túto sezónnu zeleninu skombinujeme s chuťou ovocia, so sladkými jahodami – neočakávané, ale mimoriadne chutné. Náš jahodovo-špargľový šalát budeme podávať s fetou, rukolou a so cherry paradajkami.
Jahodovo-špargľový šalát: svieži jarný šalátik
Ingrediencie na prípravu jahodovo-špargľového šalátu s feta syrom a rukolou
- 1 kg bielej špargle
- soľ
- štipka cukru
- 3 PL olivového oleja
- 200 g syra feta
- 100 g rukoly
- 100 g cherry paradajok
- 1 šalotka
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL bieleho balsamico octu
- soľ
- mleté korenie
- 1 ČL horčice
- 5 PL olivového oleja
- 150 g jahôd
Príprava jahodovo-špargľového šalátu
1. Predhrejeme rúru, uvaríme špargľu
Rúru si predhrejte na 200 °C (vrchný a spodný ohrev). Špargľu ošúpeme, umyjeme a poodrezávame drevnaté konce. Povaríme ju 3 - 4 minúty v osolenej vode s cukrom, scedíme a necháme ju odkvapkať.
2. Špargľu zapečieme s fetou
Špargľu vložíme do vymastenej zapekacej misy (približne 20 x 30 cm) a zľahka ju potrieme olejom. Na vrch špargle rozdrobíme fetu a pečieme v rúre približne 15 minút, až kým syr mierne nezhnedne.
3. Pripravíme si dresing
Šalát si pripravíme tak, že rukolu umyjeme, osušíme a hrubé stonky poodkrajujeme. Umyjeme cherry paradajky a nakrájame ich na polovičky. Ošúpeme šalotku a nakrájame ju nadrobno. V šalátovej miske zmiešame citrónovú šťavu s basamicom, soľou, korením, horčicou a do zmesi zašľaháme olej. Následne primiešame nadrobno nakrájanú šalotku a dresing dochutíme podľa vlastnej chuti.
4. Nakrájame si jahody a šalát premiešame so zálievkou
Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame ich na malé kocky. Špargľu naaranžujeme na taniere. Do dresingu pridáme rukolu a cherry paradajky, všetko dobre premiešame a šalát naaranžujeme vedľa špargle. Nakoniec už len posypeme nakrájanými jahodami a podávame.
Čo sa k šalátu hodí: Chrumkavý krajec chleba. Tu nájdete zaručený recept na kvások a k nemu aj skvelý recept na chutný chlieb.