Popcorn: pripravený doma a bez mikrovlnnej rúry
Kto by nemiloval čerstvú vôňu popcornu? Či už slané, sladké alebo s korením: náš recept má pre každého niečo. Navyše je rýchly na prípravu a vhodný pre vegánov! Ušetríte odpad z obalov a vďaka alternatíve masla aj veľa CO2. Nič nestojí v ceste príjemnému večeru pri filme!
Prečo si radšej vyrobiť vlastný (a vegánsky) popcorn?
Z lásky k prírode!
V dôsledku klimatických zmien majú poľnohospodári ťažšie podmienky v poľnohospodárstve. To sa týka aj kukuričných polí. S našou domácou variantou organickej kukurice ich vieme podporiť a zároveň sa vyhnúť dlhým prepravným trasám tovaru bez toho, aby sme sa vzdali popcornu. Výrobou vlastného popcornu zároveň znižujeme množstvo plastového odpadu. Ak si vyberieme ekologické kukuričné zrná, vyhneme sa aj genetickému inžinierstvu.Prečo je lepšie používať vegánske prísady do popcornu? Výroba masla totiž produkuje veľké množstvo skleníkových plynov, ktoré celkovo výrazne podporujú globálne otepľovanie. Olivový olej ako možná rastlinná alternatíva má oveľa lepšiu ekologickú rovnováhu.
Doma-pripravený chutí predsa najlepšie
Sladké, slané, pikantné, s bylinkami alebo karamelom: kreativite sa medze nekladú. Ako všetci vieme, chute sú rôzne a v okamihu si každý nájde niečo pre seba. Čerstvý a domáci popcorn jednoducho chutí najlepšie.
Recept na vegánsky popcorn: ide sa na to!
Čas prípravy: 10 minútPotrebujeme:
Organické kukuričné zrná
Olivový olej
Soľ, cukor alebo korenie podľa chute
Príprava:
- V hrnci na miernom ohni rozohrejme rastlinný olej.
- Pridáme kukuričné zrná a hrniec prikryjeme pokrievkou.
- Pri prvých zvukoch praskania znížime teplotu na minimum a hrncom jemne zatrasieme, aby sa nič nepripálilo.
- Hotový popcorn vysypeme do obľúbenej misky a podľa potreby ho dochutíme soľou, cukrom alebo čerstvými bylinkami.
Karamelizovaná verzia:
- Pripravíme si karamel: rozohrejeme olej podľa vlastného výberu s cukrom (napr. surovým trstinovým cukrom), pridáme trošku vody a varíme, kým aj zvyšky cukru nebudú pripomínať krémovú omáčku.
- Karamelizujeme popcorn: hotový popcorn necháme v hrnci, zalejeme ho omáčkou a na miernom ohni ho miešaním jemne obalíme.