Príloha: Grilovaný rímsky šalát s karí majonézou
Kto kedy povedal, že na gril patria len klobásky? Výborne ugrilovať sa dá aj šalát: Chrumkavý rímsky šalát naberie počas grilovania tú správnu dymovú vôňu a podáva sa s krémovou karí majonézou.
Dokonalá príloha: Grilovaný rímsky šalát s karí majonézou
Ingrediencie
- 1 čerstvý vaječný žĺtok
- 2 ČL stredne pikantnej horčice (napr. zn. dmBio)
- 1 ČL jablčného octu (napr. zn. dmBio)
- 2 ČL práškového karí, plus niečo na posypanie
- 1 štipka cukru
- 80 ml olivového oleja (napr. zn. dmBio)
- 100 ml slnečnicového oleja (napr. zn. dmBio)
- soľ
- čierne mleté korenie
- 2 veľké hlavičky rímskeho šalátu
- 3 PL olivového oleja
- hrubozrnná morská soľ
Príprava
1. Karí majonézaBudeme potrebovať žĺtky, horčicu, ocot, karí a cukor. Všetko vložíme do nádobky a pri vysokých otáčkach zmixujeme ručným mixérom, kým sa ingrediencie nespoja do jednej emulzie. Postupne do zmesi pridávame olivový a slnečnicový olej, pričom mixér čas od času povytiahneme nahor. Hotovú majonézu (približne 350 ml) ochutíme soľou a korením, prelejeme do menšej misky a podľa chuti dochutíme karí korením.
2. Grilujeme a servírujeme šalát
Rímsky šalát rozrežeme na dve polky, ploché časti rezu potrieme olivovým olejom a grilujeme na grile cca 8 minút, pričom ho stačí na grile otočiť len raz. Grilovaný šalát potom servírujeme dochutený hrubozrnnou soľou a korením a podávame s majonézou.
Pripravené za: 30 minút
Dá sa majonéza vyrobiť aj bez vajec?
Áno! Korenistá karí majonéza sa dá vyrobiť aj s ingredienciami rastlinného pôvodu a preto chutí aj vegánkam a aj všetkým tým, ktorým sa žiada raz za čas na grilovačke zaobísť sa bez živočíšnych produktov.
Ingrediencie na prípravu cca 300 ml vegánskej karí majonézy
- 100 ml nesladeného sójového mlieka
- 220 ml slnečnicového oleja
- ½ ČL horčice
- 2 ČL jablčného octu
- 2 ČL karí korenie, plus niečo na posypanie
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 štipka cukru