Active Beauty
Pumpkin pie: šťavnatý a sladučký tekvicový koláč podľa nášho najlepšieho receptu
Text: , Rezept: Stockfood
čas čítania: min
Konečne tekvice!

Pumpkin pie: šťavnatý a sladučký tekvicový koláč podľa nášho najlepšieho receptu

Máte chuť na tekvicu, avšak na obmenu v podobe polievky práve nemáte chuť? V našom recepte na tekvicový koláč sa táto jesenná zelenina premení mihnutím oka na chutný koláč.

Recept na pumpkin pie: lahodný jesenný koláč

Suroviny na 1 pie formu (cca 22 cm ⌀)

  • 175 g múky
  • 75 g masla; plus trošku na vymastenie plechu
  • 4 vajcia
  • 1 štipka soli
  • 50 g cukru
  • sušené strukoviny
  • 600 g dužiny muškátovej (maslovej) tekvice
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • 300 g smotany na šľahanie
  • 1/2 ČL muškátového orieška
  • 1 ČL škorice (napr. zn dmBio)
  • 1 ČL zázvoru v prášku
  • 1/2 ČL perníkového korenia


Príprava pumpkin pie

Pripravíme si cesto

Cesto na pumpkin pie si vymiesime z hladkej múky, masla, jedného vajca, soli a 50 g cukru, v prípade potreby pridáme trochu studenej vody. Cesto vytvarujeme do bochníka, ktorý zabalíme do potravinovej fólie (ekologická alternatíva: utierky z včelieho vosku) a necháme ho v chladničke zachladiť, približne po dobu 30 minút. Tekvicu uvaríme v pare, predhrejeme rúru.
Predpečieme si cesto
Cesto rozvaľkáme a naložíme ho do formy. Pritlačíme ho aj na dno aj o boky. Potom ho prikryjeme papierom na pečenie a sušenými strukovinami a pečieme na strednej mriežke rúry približne 10 minút. Odstránime fazuľky a cesto necháme mierne vychladnúť.
Pripravíme si tekvicové pyré a dopečieme
Tekvicové pyré dohladka vymiešame s hnedým cukrom, škrobom, 150 g smotany na šľahanie, 3 vajcami, muškátovým orieškom, škoricou a zázvorom. Nalejeme ho na krehké cesto a pečieme v strede rúry približne 40 minút dozlatista. Necháme vychladnúť.
Tip na servírovanie
Pred podávaním vyšľaháme dotuha 150 g šľahačky. Vyšľahanú ju vložíme do zdobiaceho vrecka s vrúbkovanou špičkou a koláč dozdobíme. Podávame posypané perníkovým korením.

Zelenina v koláči? Chutí úžasne!

Zelenina v koláči – niekomu to môže znieť nezvyčajne, ale nie je to tak - najmä keď, prísne vzaté, tekvica vôbec nie je zelenina! Zaraďuje sa totiž do kategórie ovocnej zeleniny a je krížencom ovocia a zeleniny. Muškátová tekvica v našom recepte má jemne korenistú chuť a pripomína muškátový oriešok. Tekvicu v supermarkete alebo na trhu spoznáte podľa zeleno-béžovej až matne žltej farby a rebrovitého tvaru. Tento druh tekvice je tiež ideálny na prípravu tekvicového čatní, v tomto článku nájdete recept na sladkokyslé tekvicovo-jablkové čatní.

Chceli by ste si zavariť zeleninu? V tomto článku sa dozviete, ako zavárať zeleninu a vychutnať si uhorky, cukety a inú zeleninu aj vtedy, keď nie je ich sezóna.

It’s pumpkin spice season

Tekvicové korenie si na naše kuchynské poličky našlo cestu minimálne vtedy, keď prišlo do módy pumpkin spice latte. Okrem horúcich nápojov sa táto korenistá zmes môže použiť aj do koláčov alebo slaných jedál, napríklad do polievok a do karí jedál.

DIY: pumpkin-spice-korenie
Ingrediencie na prípravu približne 150 g

  • 4 PL škorice (napr. zn. dmBio)
  • 2 PL mletého nového korenia
  • 2 PL mletého muškátového orieška
  • 2 PL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého klinčeka

Pripravíme si zmes korenia
Zomleté korenie nasypeme do misky a dôkladne ho premiešame. Potom ho uložíme do vzduchotesnej uzatvárateľnej nádoby.
Nemôžete sa nabažiť tekvice?
Tak prečo nevyskúšať toto jedlo, ktoré zahreje aj dušu, no jednoducho skvelý soulfood. Tu nájdete chutný recept na cícerové karí. Niektoré tekvice nie sú vhodné na konzumáciu a sú určené len na účely dekoračné. V tomto článku sa dozviete, ako si aj vo vlastnej réžii premeniť tekvicu na dokonalú jesennú a halloweensku dekoráciu.

x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.