Rastlinné, ale výdatné: 2 vegánske varianty rezňov
Ako to vonia! Naše obľúbené druhy zeleniny, baklažán a zeler, sme obalili v strúhanke a pripravili ako vegánske rezne. Výsledok je naozaj chutný! Prekvapenie: v týchto receptoch nenájdete vajcia! Rastlinný nápoj a múka sa postarajú o to, aby strúhanka krásne držala pokope.
Vegánsky rezeň: opečené plátky melanzani s tagliatelle a paradajkovou omáčkou
Ingrediencie na 4 porcie
- 2 veľké baklažány
- soľ
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 200 g na kúsky nakrájaných paradajok
- 200 g scedených paradajok
- 1 lyžička sušených talianskych byliniek
- 1 štipka cukru
- 400 g tagliatelle
- 80 g múky
- 100 g strúhanky
- cca 120 ml rastlinného nápoja (napr. zn. dmBio)
- 2 PL drožďových vločiek (napr. zn. dmBio)
- mleté korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
- listy bazalky na dozdobenie
Príprava baklažánových rezňov
1. Pripravíme si baklažány
Na prípravu rezňov si umyjeme a očistíme baklažány a nakrájame ich priečne na plátky hrubé približne 1 cm. Osolíme a necháme marinovať 15 - 20 minút.
2. Pripravíme si paradajkovú omáčku
Medzitým si na prípravu omáčky ošúpeme a nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. Na panvici rozohrejeme olej a oboje restujeme, až kým ľahko nezhnednú. Následne vmiešame paradajkový pretlak a smažíme približne 1 minútu, potom pridáme nakrájané a scedené paradajky a bylinky. Všetko dochutíme soľou, korením a cukrom a varíme približne 15 minút.
3. Uvaríme cestoviny a upečieme baklažány
Cestoviny tagliatelle si uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, kým nie sú al dente. Medzitým osušíme baklažány. Na tanier dáme zvlášť 50 g múky a strúhanku. Zvyšnú múku a rastlinný nápoj zmiešame v miske a dochutíme soľou, korením a vločkami droždia. Na panvici rozohrejeme veľké množstvo rastlinného oleja. Baklažány najprv obalíme v múke, potom v zmesi múky a rastlinného nápoja a nakoniec v strúhanke.
4. Baklažány upečieme, podávame s cestovinami a paradajkovou omáčkou
V horúcom oleji smažíme jednu porciu po druhej, každú približne 3 minúty z každej strany dozlatista. Následne odmastíme na kuchynskom papieri. Cestoviny scedíme a necháme odkvapkať. Paradajkovú omáčku dochutíme, vmiešame do cestovín a rozdelíme ich na taniere. Navrch naaranžujeme baklažánové rezne a podávame ozdobené lístkami bazalky.
Vegánsky rezeň: chrumkavý zelerový rezeň s brokolicou
Ingrediencie na 4 porcie:
- 800 g zeleru
- soľ
- 50 g múky
- 60 ml rastlinného nápoja (napr. zn. dmBio)
- 1 lyžička vegánskej horčice (napr. zn. dmBio)
- čierne mleté korenie
- 1 štipka cesnakového prášku
- 60 g panko strúhanky
- 2 PL drožďových vločiek (napr. z dmBio)
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 8 PL oleja; na vyprážanie
- 4 PL olivového oleja
- 1 citrón; štyri plátky
- 800 g brokolice; nakrájanej na ružičky
- 8 PL kečupu (napr. zn. dmBio)
- petržlenová vňať; na ozdobu
Príprava zelerového rezňa
1. Pripravíme si zeler
Zeler ošúpeme a nakrájame na 2-3 plátky hrubé asi 1,5 cm. Varíme 10 minút vo vriacej osolenej vode a potom necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.
2. Vyrobíme si cestíčko
Múku, rastlinný nápoj, horčicu, soľ, korenie a cesnakový prášok vymiešame v hlbokej miske dohladka. V druhom hlbokom tanieri zmiešame strúhanku, droždie a mletú papriku. Zeler obalíme v tekutej zmesi a následne aj v strúhanke.
3. Vyprážame zelerové rezne
Na panvici rozohrejeme olej. Zelerové rezne smažíme na strednej teplote 3-4 minúty z každej strany, kým nie sú chrumkavé a zlatohnedé. Osušíme ich na kuchynskom papieri a krátko udržujeme v teple.
4. Pripravíme si brokolicu a podávame ju so zelerovým rezňom
Na ďalšej panvici rozohrejeme olivový olej a po dobu 5-8 minút na ňom opečieme plátky citróna a brokolicu. Osolíme a dokoreníme. Podávame s rezňami, kečupom a dozdobíme petržlenovou vňaťou.