Recept na čerešňový koláč s mandľovou krustou

Ingrediencie na prípravu 20 kúskov

  • 250 g masla
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 190 g cukru (trstinový cukor zn. dmBio)
  • 5 vajec
  • 1 štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry, bio
  • 275 g múky
  • 50 g blanšírovaných mletých mandlí
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 200 g jogurtu
  • 350 g scedených čerešní
  • 2 PL medu
  • 200 g mandľových vločiek

Príprava čerešňového koláča s mandľovou krustou

1. Rúru predhrejeme na 175 °C (s ventilátorom). Plech na pečenie (približne 30 x 40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Zo 175 g masla, vanilkového cukru a 150 g cukru si vyšľaháme nadýchanú penu. Po jednom pridávame vajcia a ďalej šľaháme. Zmiešame soľ, citrónovú kôru, múku, mandle a prášok do pečiva a postupne pridávame do jogurtu, kým nám nevznikne hladké cesto

2.Na cesto poukladáme čerešne a predpečieme. Cesto na plechu uhladíme a naukladáme naň čerešne. Predpečieme v rúre približne 20 minút.

3. Pripravíme si mandľovú posýpku. Na panvici rozpustíme 75 g masla. Pridáme 40 g cukru a med a za stáleho miešania zahrievame. Do zmesi primiešame mandľové vločky a zmes potom necháme mierne vychladnúť.

4. Vyberieme plech, na predpečené cesto rozotrieme mandľovú posýpku. Plech potom vrátime do rúry a pečieme približne 10 minút. Koláč nakoniec necháme vychladnúť na mriežke a nakrájame na kúsky a môžeme podávať.



Ku koláču sa hodí:
tento ovocný koláč úžasne doladí čerstvo vyšľahaná šľahačka alebo kopček zmrzliny.