Recept na čerešňový koláč: šťavnatý ako od babičky
Naštartovať kávovar, prestrieť servítky a pripraviť vidličky: čerešňový koláč podľa nášho receptu kombinuje nadýchanú sladkú piškótu s chrumkavou mandľovou krustou na vrchu. Koláč je jednoduchý na prípravu a je zaručenou hviezdou každého stola.
Recept na čerešňový koláč s mandľovou krustou
Ingrediencie na prípravu 20 kúskov
- 250 g masla
- 2 ČL vanilkového cukru
- 190 g cukru (trstinový cukor zn. dmBio)
- 5 vajec
- 1 štipka soli
- 1 ČL citrónovej kôry, bio
- 275 g múky
- 50 g blanšírovaných mletých mandlí
- 2 ČL prášku do pečiva
- 200 g jogurtu
- 350 g scedených čerešní
- 2 PL medu
- 200 g mandľových vločiek
Príprava čerešňového koláča s mandľovou krustou
1. Rúru predhrejeme na 175 °C (s ventilátorom). Plech na pečenie (približne 30 x 40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Zo 175 g masla, vanilkového cukru a 150 g cukru si vyšľaháme nadýchanú penu. Po jednom pridávame vajcia a ďalej šľaháme. Zmiešame soľ, citrónovú kôru, múku, mandle a prášok do pečiva a postupne pridávame do jogurtu, kým nám nevznikne hladké cesto
2.Na cesto poukladáme čerešne a predpečieme. Cesto na plechu uhladíme a naukladáme naň čerešne. Predpečieme v rúre približne 20 minút.
3. Pripravíme si mandľovú posýpku. Na panvici rozpustíme 75 g masla. Pridáme 40 g cukru a med a za stáleho miešania zahrievame. Do zmesi primiešame mandľové vločky a zmes potom necháme mierne vychladnúť.
4. Vyberieme plech, na predpečené cesto rozotrieme mandľovú posýpku. Plech potom vrátime do rúry a pečieme približne 10 minút. Koláč nakoniec necháme vychladnúť na mriežke a nakrájame na kúsky a môžeme podávať.
Ku koláču sa hodí: tento ovocný koláč úžasne doladí čerstvo vyšľahaná šľahačka alebo kopček zmrzliny.