Recept na cestoviny, ktorý vyčaruje chuť na leto
Uvarte cestoviny a hurá do Talianska! Tento recept na cestoviny naše chuťové poháriky prenesie na letnú dovolenku do Talianska. Dnes sa budú podávať: Penne s kuracím mäsom a citrónovo-bazalkovou omáčkou.
Letný recept na cestoviny: Penne s kuracím mäsom a citrónovo-bazalkovou omáčkou
Ingrediencie na prípravu 4 porcií kuracích penne s citrónovo-bazalkovou omáčkou
- 400 g celozrnných penne (alternatívne: špaldové penne zn. dmBio)
- soľ
- 1 citrón v bio kvalite
- 1 hrsť bazalky (cca 40 g)
- 200 g šľahačkovej smotany
- mleté čierne korenie
- 400 g kuracích pŕs
- 2 PL olivového oleja
- 150 ml suchého bieleho vína
- 40 g parmezánu
Príprava penne s s kuracím mäsom a citrónovo-bazalkovou omáčkou
1. Varíme penne a pripravujeme omáčku
V dostatočnom množstve osolenej vody uvaríme podľa návodu penne. Citrón umyjeme v horúcej vode, osušíme, najemno z neho nastrúhame kôru a odšťavíme. Bazalku umyjeme, obtrháme z nej lístky a časť necháme na neskoršie dozdobenie. Zvyšné listy spolu s citrónovou kôrou a šťavou, smotanou na šľahanie, soľou a korením rozmixujeme ručným mixérom na jemné bazalkové pyré.
2.Pripravíme kuracie prsia, dokončíme omáčku
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme na ňom pri strednej teplote kuracie mäso. Mäsko následne podlejeme vínom a výpek zredukujeme zhruba na polovicu. Pridáme bazalku a privedieme do varu. Cestoviny scedíme, odkvapkané pridáme do panvice a necháme odstáť v omáčke približne 3 minúty. Parmezán nastrúhame na hobliny.
3. Cestoviny dochutíme a servírujeme
Cestoviny ešte raz dochutíme soľou a korením a naservírujeme ich do hlbokých tanierov. Posypeme parmezánom a dozdobíme lístkami bazalky.
„Pasta-princíp“
Trošku gastrovedy: Čím hustejšia omáčka, tým kratšie cestoviny. Penne je plurál talianskeho výrazu „penna“, ktoré by sa dalo preložiť ako perie alebo pierko. Konce cestovín sú šikmo zrezané, podobne ako pierko.