Active Beauty
Recept na škoricové slimáky: 3 lahodné varianty škoricovej klasiky
čas čítania: min
Škoricový sen

Recept na škoricové slimáky: 3 lahodné varianty škoricovej klasiky

Kto by ju nemiloval - lahodnú vôňu čerstvo upečených škoricových slimákov! S našimi 3 receptami na škoricové slimáky máte na výber: Od klasických švédskych slimákov až po ich bezlepkovú alebo vegánsku verziu. Nadýchané ľahké pečivo „kanelbullar“ k nám prišlo zo Švédska a v súčasnosti sa v mnohých krajinách etablovalo ako klasika v rámci širokej škály pečiva.

Recept na škoricové slimáky: Škandinávsky kanelbullar

Čo na ich prípravu budeme potrebovať:

Na kysnuté cesto:

  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 75 g zmäknutého masla
  • 450 g pšeničnej múky typu 550 (napr. zn. dmBio)
  • 50 g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 1 štipka soli Na náplň:
  • 90 g zmäknutého masla
  • 50 g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 4 ČL cejlónskej škorice (napr. zn. dmBio)


Okrem toho:

  • 1 vajce, vyšľahané s trochou mlieka
  • perlový cukor


A ideme na to:


1. Pripravíme si kysnuté cesto

Pripravíme si kysnuté cesto. V malej panvičke si zohrejeme mlieko. Mlieko by nemalo byť horúce, len teplé. Potom z mlieka odoberieme asi 5-6 polievkových lyžíc, nalejeme ho do misky a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Potom miešame, kým sa droždie nerozpustí. Maslo nakrájame na kocky a pridáme do zvyšku mlieka, zmes potom pri miernej teplote rozpustíme.

2. Zmiešame prísady, spracujeme cesto a vyvaľkáme

Do misy alebo kuchynského robota potom pridáme múku, cukor, soľ, droždie, zvyšné mlieko a maslo a niekoľko minút necháme miesiť. Z cesta vytvarujeme veľkú guľu, prikryjeme ju utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto roztláčame päsťou, vyberieme z misy a na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 60 cm.

3. Pripravíme si škoricovú náplň, cesto nakrájame na pásiky

Maslo zmiešame s cukrom a škoricou a rovnomerne rozotrieme na obdĺžnik, ktorý sme si predtým vytvarovali z cesta. Jednu polovicu natretého cesta preložíme do stredu a potom preložíme druhú stranu tak, aby cesto vyzeralo ako zložený list. Potom pomocou krájača na pizzu rozkrájame cesto na 12 pásov, rovnobežne s krátkou stranou (každý široký približne 2 cm). Potom pásy jeden po druhom skrúcame a opatrne naťahujeme. Dávame pozor, aby sme cesto neroztrhli. Teraz stočené pásiky zavinieme do slimákov a konce slimákov skryjeme pod cesto. Takmer hotové škoricové slimáky položíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Medzi slimákmi necháme dostatočný priestor, aby sa nespiekli dokopy.

4. Slimáky necháme na plechu chvíľku kysnúť, následne pečieme

Škoricové slimáky potom necháme na plechu odpočívať ďalších 30 minút prikryté utierkou. Rúru predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev). Nakoniec slimáky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme perlovým cukrom. Vložíme do rúry na približne 13 - 15 minút a pečieme dozlatista. Hotovo!

Recept na škoricové slimáky: bezlepková pochúťka

Čo na ich prípravu budeme potrebovať:

Na kysnuté cesto:

  • 500 g univerzálnej bezlepkovej múky (napr. zn. Schär)
  • 2 ČL psyllia
  • štipku soli
  • 10 g sušeného droždia
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 100 g mäkkého tvarohu
  • 4 PL trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 100 g roztopeného masla
  • 1 vajce


Na náplň:

  • 30 g zmäknutého masla
  • 2 ČL cejlónskej škorice (napr. zn. dmBio)
  • 100 g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)


Okrem toho:

  • 1 vajce, vyšľahané s trochou mlieka
  • perlový cukor
  • zmäknuté maslo


A ideme na to:


1. Pripravíme si kysnuté cesto

Na prípravu kysnutého cesta preosejeme do misy bezlepkovú múku, psyllium a soľ. V strede múky urobíme malú jamku a k múke pridáme sušené droždie a cukor. Potom naň opatrne nalejeme asi 6 polievkových lyžíc vlažného mlieka a necháme odpočívať asi 15 minút, kým sa na múke nezačnú tvoriť bublinky.

2. Primiešame ingrediencie, vypracujeme cesto

V ďalšom kroku pridáme do cesta tvaroh, cukor, maslo a vajce. Teraz všetko dôkladne miesime, až kým nám nevznikne hladké a vláčne kysnuté cesto. Potom necháme cesto asi 15 minút odpočívať, aby mohlo ďalej kysnúť.

3. Pripravíme si škoricovú plnku, cesto krájame na pásiky

Pripravíme si škoricovú náplň. Cesto najprv rozvaľkáme na hladkom, múkou posypanom povrchu na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 60 cm a potrieme ho zmäknutým maslom. Potom ho posypeme zmesou škorice a cukru, nakrájame na pásy hrubé približne 3 cm a zrolujeme do slimákov. Keďže cesto je kvôli chýbajúcemu lepku menej stabilné, môžeme si takto vytvarovať krásne škoricové slimáky.


4. Slimáky necháme odpočívať, potom ich pečieme

Aby droždie mohlo správne pracovať, slimáky musíme prikryť a nechať ešte 20 minút kysnúť na teplom mieste. Potom ich potrieme zmesou vajca a mlieka a posypeme perlovým cukrom. Rúru predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev). Škoricové buchty pečieme na plechu približne 13 - 16 minút. Bezlepkové škoricové kúzlo je hotové!

Ďalšie suroviny na pečenie nájdete na mojadm.sk

Recept na škoricové slimáky: vegánske chvíle potešenia

Čo na ich prípravu budeme potrebovať:

Na kysnuté cesto:

  • 1 kocku čerstvého droždia
  • 375 ml vlažnej vody
  • 1 PL trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 40 g kokosového oleja alebo vegánskeho masla (napr. zn. dmBio)
  • 1 ČL soli
  • 600 g pšeničnej múky typu 550 (napr. zn. dmBio)

Na náplň:

  • 140 g vegánskeho masla
  • 100 g trstinového cukru (napr. zn. dmBio)
  • 3–4 PL cejlónskej škorice (napr. zn. dmBio)

Okrem toho:

  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL studenej vody
  • 1 citrón (šťavu)
  • mletú bourbon vanilku (napr. zn. dmBio)


A ideme na to:


1. Pripravíme si kysnuté cesto

Čerstvé droždie rozdrobíme do misky a zmiešame ho s teplou vodou a cukrom. Potom zmes necháme 10 minút odpočívať. Voda by mala byť len vlažná, nie príliš horúca. Droždie by malo napučať a vystúpiť na povrch vody. Pomaly zahrievame kokosový olej alebo vegánske maslo tak, aby bolo v tekutom stave a postupne ho pridávame do zvyšku cesta spolu so soľou a 400 g múky. Následne miesime, kým nám z toho nevznikne jednoliate cesto. Cesto potom prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Následne pridáme zvyšných 200 g múky, dôkladne vymiesime a necháme ešte hodinu kysnúť.

2. Rozvaľkáme cesto, pripravíme si náplň
Maslo vyberieme z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. V miske dôkladne na hladkú masu vymiešame maslo, cukor a škoricu a rovnomerne zmes rozotrieme na rozvaľkané cesto. Potom cesto pevne zrolujeme do dlhého valca. Roládu nakrájame na približne 10 až 12 rovnakých kúskov.


3. Škoricové slimáky necháme odpočívať, pripravíme si cukrovú glazúru, pečieme

Škoricové slimáky položíme na plech a necháme ešte kysnúť, približne po dobu 30 minút. Rúru predhrejeme na 180 °C (rúra s ventilátorom). Škoricové slimáky pečieme po dobu približne 30 - 40 minút. Po dopečení necháme slimáky mierne vychladnúť. Zmiešame si práškový cukor, vodu, citrónovú šťavu a trochu bourbonskej vanilky a zmesou polejeme škoricové slimáky. Vegánska pochúťka je hotová!

Hľadáte vegánske suroviny či lahodné potraviny? Na mojadm.sk nájdete všetko, čo potrebujete na vegánske stravovanie.

x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.