Recept s bedľou: jesenná hubová klasika
Bedľové rezne
Prísady na 4 rezne:-
600 g bedlí, 4 kusy bez stonky
70 g múky
3 vajcia (vegánsky variant: sójový nápoj zn. dmBio)
1 PL šľahačkovej smotany (vegánska alternatíva: ovsený krém na varenie zn. dmBio)
soľ
korenie z mlynčeka
hrsť bazalky
150 g strúhanky
4 PL prepusteného masla (napr. ghee maslový tuk zn. dmBio; vegánska alternatíva: za studena lisovaný repkový olej zn. dmBio)Na dozdobenie:
citrón
červená bazalka
Príprava vegetariánskych bedľových rezňov
Na prípravu chutných rezňov si najprv dôkladne očistíme bedle. Obalíme ich v múke. V miske si vyšľaháme vajcia so smotanou a dochutíme soľou a korením. Huby potom namočíme vo vaječnej zmesi, obložíme listami bazalky a nakoniec obalíme v strúhanke.
Na dvoch veľkých panviciach rozpálime maslo, pričom s ním vôbec nešetríme, a klobúky bedlí opekáme dozlatista z každej strany asi 3 minúty. Po vypražení necháme odkvapkať na kuchynských utierkach. Umyjeme si citrón a nakrájame ho na plátky. Bedľové rezne naaranžujeme na taniere, každý dozdobíme plátkom citróna a bazalkou a môžeme podávať.
Podľa chuti možno rezne podávať so zemiakovým šalátom a tatárskou omáčkou. Klasikou k pečeným jedlám je aj pikantný dip. Mimochodom, tajnou ingredienciou smotanovej majonézy je čajová lyžička sardelovej pasty.
Vyznáme sa? Ako správne pripravovať huby
Huby sa dajú upravovať na mnoho rôznych spôsobov, výborne chutia dusené, varené, pečené, grilované alebo zapekané. Mimochodom, šampiňóny a hlivy sa dajú nakrájať do šalátu aj v surovom stave. Ak huby vyprážame, mali by sme tak robiť rýchlo a pri vysokej teplote, huby obsahujú totiž vodu a pri dlhšej tepelnej úprave by mohli zmeniť konzistenciu na kašovitú. A v rámci redukovania presakovania vody by sa tiež mali dochucovať až po vypražení.
Ak nepatríte práve k vášnivým hubárom alebo sa vám huby nepodarí kúpiť čerstvé, pretože práve nie je hubová sezóna, môžete sa pokojne uchýliť k mrazeným variantom. Mrazením sa v hubách zachová veľa živín, aj keď samozrejme, rezne nebudú také chrumkavé a voňavé ako z čerstvých kúskov. Rozmrazené huby by sa už nemali znovu mraziť, ale hneď spracovať.