Recepty s medvedím cesnakom: Klasika trochu inak – kysnutý pletenec s pestom z medvedieho cesnaku
Už nejaký ten čas patrí medzi najobľúbenejšie jarné bylinky: medvedí cesnak. V našom recepte s medvedím cesnakom si zo sviežich zelených lístkov pripravíme chutné pesto, ktorým potom potrieme kysnutý pletenec a všetko spolu necháme pekne zapiecť – tak úžasne chutné a ako stvorené na brunch či iné príležitosti.
Recepty s medvedím cesnakom: Naše najlepšie pesto z medvedieho cesnaku
Ingrediencie na prípravu 250 ml pesta z medvedieho cesnaku
- 60 g medvedieho cesnaku
- 3 PL pražených piniových orieškov
- 50 g parmezánu nastrúhaného na hobliny
- 100 ml olivového oleja
- soľ
- čierne mleté korenie
Príprava pesta z medvedieho cesnaku
1. Pripravíme si pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak blanšírujeme vo vriacej osolenej vode, následne opláchneme v ľadovej vode, scedíme a spolu s píniovými orieškami, parmezánom a olivovým olejom vložíme do mixéra. Najemno rozmixujeme a dochutíme trochou soli a korenia.
Lahodné krémové pesto z medvedieho cesnaku sa výborne hodí práve k nášmu kysnutému pletencu.
Recepty s medvedím cesnakom: Kysnutý pletenec s pestom z medvedieho cesnaku
Ingrediencie na prípravu približne 14-16 kusov pletencov s pestom z medvedieho cesnaku
- 500 g múky; plus niečo na vypracovanie cesta
- 1 kocka droždia
- 1 ČL cukru
- 250 ml vody
- 30 ml olivového oleja
- soľ
- asi 250 ml pesta z medvedieho cesnaku (podľa receptu vyššie)
Príprava kysnutého pletenca s pestom z medvedieho cesnaku
1. Pripravíme si kysnuté cesto
Do veľkej misy preosejeme múku a do stredu urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, ktoré zmiešame s cukrom a 50 ml vody, aby nám vznikol kvášok. Necháme ho 5 minút kysnúť. Do múky s kváskom potom pridáme 30 ml olivového oleja, trochu soli a 200 ml vody. Pomocou hnetacieho háku na cesto v kuchynskom robote alebo pomocou ručného mixéra opatrne všetky prísady zmiešame. Cesto potom hnietime pri vysokých otáčkach približne 2 minúty, kým nám nevznikne hladké cesto. V prípade potreby pridávame po troške vodu alebo múky.
2. Cesto necháme vykysnúť, predhrejeme si rúru
Misku s cestou prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu. Rúru si predhrejeme na 175 °C (vrchný a spodný ohrev).
3. Z cesta vytvarujeme pletenec, potrieme ich pestom a upečieme
Pracovnú plochu poprášime múkou a cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť cesta rozvaľkáme naplocho s rozmermi približne 20 x 40 cm. Cestá potom potrieme pestom z medvedieho cesnaku a položíme na seba, v strede potom pozdĺžne rozrežeme na polovicu. Oba vzniknuté pramene zapletieme do vrkoča. Plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto a pečieme v rúre približne 45 minút (na strednej mriežke). Vyberieme, necháme mierne vychladnúť a ešte mierne teplé podávame.