Skvelé proti smädu: 3 nápoje sezóny
Čo skvele zaženie smäd: tri nápoje, ktoré dokážu v lete nakopnúť
Šarbat – perzská limonáda
Ingrediencie na prípravu 2 litrov limonády
- 2 odšťavené citróny, citrónová kôra
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 5 PL datľového sirupu
- 2 PL vody z pomarančových kvetov
- 2 l minerálnej vody (perlivej alebo neperlivej)
Prípravíme si šarbat
Nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citróna nalejeme do karafy. Nakrájame zázvor, primiešame datľový sirup, vodu z pomarančových kvetov a necháme 30 minút lúhovať. Zmes potom zalejeme minerálnou vodou.
Extra: Ak máte radi sladšiu chuť, voda z pomarančových kvetov sa dá nahradiť ružovým sirupom. Potom stačí už len doliať 300 ml šťavy z granátového jablka a 1,3 litra minerálnej vody.
Malinový ľadový čaj
Ingrediencie na prípravu 2 litrov ľadového čaju
- 3 vrecúška čaju z červeného ovocia alebo ibišteka (napr. ovocného čaju lesné ovocie zn. dmBio)
- 5 PL bazového sirupu
- 200 g malín (hlboko mrazených)
- 1 l sýtenej minerálnej vody
Pripravíme si malinový ľadový čaj
Čajové vrecúško zalejeme 0,7 litrami vriacej vody a necháme lúhovať približne 7 minút. Necháme dobre vychladnúť. Jeden citrón nakrájame, druhý odšťavíme a zmiešame s bazovým sirupom. Rozmrazíme maliny a zľahka ich roztlačíme vidličkou. Všetko nalejeme do karafy a zalejeme vychladeným čajom a minerálnou vodou.
Extra: Komu sa v nápoji žiada exotický nádych, môže pridať malé balenie kokosovej vody (napr. zn. dmBio).
Jablkový spritz s verbenou
Ingrediencie na prípravu 2 litrov spritzu
- 7 PL sušenej, na kúsky nakrájanej verbeny
- 0,7 l svetlého jablkového džúsu
- 100 ml verjusu (šťavy z nedozretého hrozna)
- 1 kyslé jablko (napr. odroda Granny Smith)
- 3 vetvičky citrónovej medovky alebo mäty
- 200 ml ginger beer (zázvorovej limonády)
Pripravíme si jablkový spritz s verbenou
Verbenu zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Následne precedíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý čaj z verbeny zmiešame s jablkovou šťavou a verjusom. Jablká zbavíme jadierok a nakrájame na plátky, potom pridáme spolu s vetvičkami byliniek do karafy a zalejeme zázvorovou limonádou.Extra: Kto má rád skôr kyslejšiu verziu, jemne kyslastý verjus nahradíme 4 ČL jablčného octu a troškou javorového sirupu.