Slaná a nadýchaná: palacinka dutch baby s hubami
Tento recept na „dutch baby“ poteší aj tých, ktorí si radi vychutnajú brunch aj bez francúzskeho toastu a podobne. Jednoducho zmiešate vajíčka, mlieko a múku, rozotrite na maslom vymastenú panvicu a vložte do rúry. Sme si istí, že túto nadýchanú palacinkovú pochúťku z rúry si zamilujete aj vy!
Ingrediencie na prípravu 1 palacinky „dutch baby“
- 3 vajcia v bio kvalite
- 180 ml mlieka
- 90 g múky
- 3-4 PL masla
- 1 štipka soli
- 3 PL rajbaného parmezánu – úžasne chutná je aj vegánska alternatívna parmezánu
Na ochutenie palacinky
- Pečené huby (sezónne)
- Ak máte chuť, tak voliteľne: šunku, burrata syr, rukolu
Príprava slanej verzie „dutch baby“
Panvicu vhodnú do rúry vložíme do rúry predhriatej na 220°C.Vo veľkej miske zmiešame suché prísady (múku, soľ).
V druhej miske vyšľaháme do peny vajcia a mlieko. Potom k pene opatrne vmiešame múku a soľ.
Panvicu vyberieme z rúry, rovnomerne do nej rozotrieme maslo a necháme ho roztopiť. Potom do panvice nalejeme cesto, posypeme ho parmezánom a pečieme v horúcej rúre po dobu 15 minút.
Po vybratí z rúry pochúťku ihneď podávame. Dozdobíme podľa vlastnej chuti. V našom recepte sme si s obľubou zvolili jesenné ingrediencie, teda opečené huby.
Tip
Recept na pochúťku si môžete jednoducho obmieňať a pridaním sušených paradajok, artičok, surovej šunky, burrata syru či rukoly pochúťku premeniť na mediteránsku palacinku. Na „dutch baby“ chutí tiež nebesky jesenne aj sezónna klasika tekvica, samozrejme predpečená a natretá na korpus! Čistá bez príloh alebo s miskou šalátu a krajcom čerstvého chleba, „dutch baby“ si určite zamilujete a z palacinky sa rýchlo stane váš nový „brunch miláčik“.Holandské baby? Odkiaľ pochádza názov tejto pochúťky?
Či už v sladkej alebo v slanej verzii: Vďaka ľahkej palacinke „dutch baby“ nielenže podskočí naše kulinárske srdce, táto dobrota sa pomaly, ale iste dostáva stále viac aj do menu trendy brunch reštaurácií. Za receptom na ľahké pochúťky z panvičky však nestoja virálne food trendy z TikToku. Dutch babies sa podávali už začiatkom 20. storočia v rodinnej kaviarni „Manca´s Cafe“ v meste Seattle. Podľa amerického lifestylového časopisu „Sunset“ sa zrodilo „dutch baby“ z pôvodných „nemeckých palaciniek“, keď dcéra majiteľa kaviarne jednoducho zamenila „deutsch“ na „dutch“.Nech už za „dutch baby“ stojí ten či onen národ, na skvelej nadýchanej palacinke si radi pochutíme kedykoľvek!