Klasické bravčové v novej interpretácii

Ingrediencie (na 4-6 porcií)

  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 mrkvy
  • 4 malé jablká
  • 1,2 kg bravčoviny
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 100 g údenej slaniny nakrájanej na plátky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 1/2 PL medu, tekutého
  • 3 PL mletých lieskových orieškov

Príprava

1. Pripraviť si mrkvu a jablká
Rúru predhrejte na 160 °C horný a dolný ohrev. Šalotku a cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky. Mrkvu ošúpte a umyte, nechajte trochu vňate. Jablká umyte a nakrájajte na štvrtiny spolu s jadrovníkom.

2. Pripravte mäso a dajte ho piecť
Mäso potrite soľou a korením. Potom ho obtočte plátkami slaniny, ktoré sa mierne prekrývajú, a podľa potreby ich upevnite kuchynským motúzom. Na pekáči rozohrejte olej a opečte mäso po celom povrchu, potom ho vyberte. Na zvyšnom oleji opečte šalotku a cesnak približne 5 minút a potom vráťte mäso do pekáča. Okolo mäsa rozložte mrkvu a štvrtiny jabĺk a zľahka ich osoľte a okoreňte. Zalejte asi 100 ml vody, pokvapkajte pečené mäso medom a pečte asi 1 hodinu. Opakovane podlievajte vývarom z pečenia a v prípade potreby pridajte ešte trochu vody.

3. Servírujte a podávajte
Posypte nasekanými lieskovými orieškami a pečte posledných 10-15 minút. Mäso nechajte krátko odpočívať a podávajte.