Highlight z rúry: Smashed potatoes

Ingrediencie na prípravu 4 porcií Smashed Potatoes

  • 1 kg zemiakov
  • 3 PL olivového oleja (napr. zn. dmBio)
  • soľ
  • korenie

Príprava smashed potatoes

  1. Zemiaky umyjeme a varíme ich vo vode asi 25 minút, kým nie sú správne mäkké. Ošúpeme ich (ak niekomu viac chutia neošúpané, nešúpeme ich).
  2. Rúru predhrejeme na 200 stupňov (vrchný a spodný ohrev) a plech vystelieme papierom na pečenie.
  3. Zemiaky položíme na plech a pučidlom na zemiaky ich jemne roztlačíme. Zemiaky potom potrieme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.
  4. Plech položíme do rúry na strednú priečku a pečieme približne 15-20 minút, kým zemiaky nie sú upečené do zlatohneda a chrumkavé.


Tip: Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže použiť napríklad mletú papriku alebo cesnak. Na záver už len posypať strúhaným parmezánom a dopriať si tak pikantnú syrovú pochúťku.

Čo sa hodí k smashed potatoes

K smashed potatoes sa výborne hodia chutné dipy, ako sú guacamole alebo bylinková kyslá smotana. Na prípravu guacamole budeme potrebovať dve zrelé avokáda (známe aj ako „mood food"), ktoré roztlačíme vidličkou. Do avokádového pyré potom pridáme šťavu z limetky a zamiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na prípravu je jednoduchá aj bylinková kyslá smotana. Stačí zmiešať dva poháre kyslej smotany so strúčikom nadrobno nasekaného cesnaku a potom už len dochutiť soľou a korením. Podávame dozdobené čerstvými bylinkami, napríklad pažítkou alebo bazalkou. Tento dip je ideálny aj ako jeden z bezlepkových receptov pre rodinu.

Tip z redakcie: Toto jedlo je v lete výborné aj ako príloha ku grilovaným jedlám. Prerzire si naše ďalšie tipy na vegetariánske recepty vhodné na grilovačku, napríklad recept na grilovaný rímsky šalát a recept na stockbrot (ideálny chlieb na grilovačku).