Spoznajte stockbrot: chlieb na grilovačky
Grilovanie patrí k letu. Spestriť ho môžete chrumkavým stockbrot-om, ktorý sme odsledovali u našich rakúskych susedov. Vyskúšajte, podľa nás chutí skvelo!
Jednoduchý recept na prípravu stockbrotu
Ingrediencie na prípravu 6 porcií
- 300 g pšeničnej múky T 550
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 1 ČL soli
- cca 8 g sušeného ražného kvásku (zodpovedá napr. ½ balenia sušeného ražného kvásku zn. dmBio)
- 15 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
Príprava stockbrotu
1. Pripravíme si cestoV miske si zmiešame oba druhy múk so soľou a v strede urobíme jamku. Kvások, droždie a cukor zmiešame so 75 ml vlažnej vody. Po okrajoch poprášime troškou múky a necháme asi 15 minút kysnúť. Potom pridáme ďalších 150 ml vlažnej vody a všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť. Následne cesto prikryjeme a necháme kysnúť na chladnom mieste približne 4 hodiny.
2. Cesto vytvarujeme a začneme grilova
Cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme na dlhý pás, ktorý potom omotáme okolo ražňa.
Grilujeme na otvorenom ohni 15-20 minút, pričom ražne neustále otáčame.