Správne pikantné: Uhorkovo-reďkovkový šalát s údeným tofu
Musí chutiť šalát stále rovnako? Zďaleka nie! V tomto letnom šaláte je tofu v sezamovo-balzamikovej marináde a podáva sa s chrumkavým uhorkovo-reďkovkovým šalátom. A čo je na ňom najlepšie? Ľahko sa pripravuje.
Uhorkovo-reďkovkový šalát s údeným tofu
Ingrediencie na 4 porcie:
- 1 zväzok pažítky
- 500 g tofu
- 1 PL sezamu
- 1 ČL vločiek čili
- 40 ml balzamika
- 40 ml olivového oleja
- 1 zväzok reďkovky
- 10 mini-uhoriek
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 štipku cukru
- 2 PL ryžového octu
- 1 PL sezamového oleja
Príprava
1. Namarinujeme tofuUmyjeme pažítku, osušíme ju a nakrájame na malé, asi 4 cm dlhé valčeky. Tofu nakrájame na kocky tak veľké, aby dobre padli ako sústo. Zmiešame sezamové semiačka, vločky čili, balzamikový ocot a olivový olej s trochou soli a marinujeme približne 1 hodinu. Z času na čas tofu otočíme.
2. Pripravíme si šalát
Reďkovky vyčistíme, umyjeme a nakrájame na štvrťky, uhorky umyjeme a šikmo nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame so soľou, korením a troškou cukru. Potom ešte dochutíme octom a sezamovým olejom.
3. Servírujeme
Dobre odkvapkané tofu naaranžujeme na taniere. Podávame spolu s uhorkovo-reďkovkovým šalátom. Marinádu podávame ako dip.
Čas prípravy: 1 hodina a 20 minút (vrátane času na marinovanie v trvaní jednej hodiny).
Tip: Marináda následne skvelo poslúži aj ako dip.